Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vad händer med föraren om batteriet i elrullstolen blir urladdat under färd?

Elrullstol som är ur funktion får inte transporteras med specialfordon, skriver Maria Quensel. Arkivbild.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I mitt senaste färdtjänsttillstånd från tekniska förvaltningen medföljde ett förbehåll med ordalydelsen: Elrullstol som är ur funktion får inte transporteras med specialfordon.
Enligt kommunen inkluderas i begreppet elrullstol även elskoter och elmoped. Orsaken till förbehållet är att dessa hjälpmedel är tunga, varför det inte kan anses rimligt med tanke på förarnas arbetsmiljö, att manuellt (man kan frikoppla elrullstolar) flytta dessa tunga hjälpmedel upp och ner för en ramp.
Funktionshindrade har fått sina hjälpmedel för att självständigt kunna deltaga i samhället. Vad händer om ett motorhaveri inträffar ute i stadsmiljön en sen regnig kväll? Jag har gjort en konsekvensanalys vad gäller tekniska förvaltningen förbehåll enligt ovan.
Företaget som servar elrullstolar rycker inte ut akut för att laga en trasig elrullstol i stadsmiljö. Sådant arbete utförs endast kontorstid inom tre dygn från anmäld skada och i brukarens hemmiljö.
Bärgningsföretag tar gärna hand om en trasig elrullstol, men inte med en förlamad person sittande i den, då rullstolen fraktas på oskyddat flak. Man dumpar heller inte brukaren och kör iväg med endast elrullstolen.
Räddningstjänst kan inte frakta en elrullstol i sina bilar. Däremot kan man vara behjälplig att lyfta in brukaren i annan bil. Vem som sedan hjälper till att lyfta ut brukaren på hemadressen står skrivet i stjärnorna.
Ambulans anser det inte vara ett sjukvårdsuppdrag att bistå en brukare sittande i en trasig elrullstol, utan hänvisar till SOS alarm på 112.
SOS anser att persontransporten måste lösas på annat sätt än via nödnumret 112. Man hänvisar till taxi, anhörig eller någon vän. Om brukaren är utsatt för stark kyla och riskerar att skadas eller frysa ihjäl kan man givetvis ringa 112 för att få samhällets hjälp.
Att lyfta en funktionshindrad person som inte kan medverka från rullstol över till ett fordon kräver insats från mer än en person med kunskap och vana att utföra sådana lyft. Man kan heller inte utgå ifrån att alla elrullstolsbrukare har anhöriga eller bekanta som akut kan bistå i ett nödläge.
Konklusion: Endast elrullstolen kan borttransporteras medan brukaren däremot måste lämnas åt sitt öde på plats. Med det förbehåll som tekniska förvaltningen nu infört i sina färdtjänsttillstånd kan brukare med elrullstolar inte längre tryggt självständigt vistas ute i samhället.
Jag har ett konstruktivt förslag: Arrangera ett övningsmoment med samtliga resurser samhället har att tillgå vid en nödsituation med scenariot - försöka bistå förlamad person sittande i en trasig elrullstol på allmän plats. Lycka till!
Maria Quensel

Svar:

Att en elrullstol plötsligt slutar att fungera eller att batteriet laddar ur händer som tur är ytterst sällan. Så som skribenten skriver behöver rullstolen i ett sådant fall tas hand om av bärgningsservice. Trafikföretaget Sverigetaxi, som kör färdtjänst på uppdrag av Lunds kommun, kan utföra en sådan specialtransport mot ersättning och precis som vanligt kan resenären vända sig till färdtjänsten för att boka sin hemresa.
Regeln att elrullstolar och andra tunga hjälpmedel, som är ur funktion, inte kan transporteras med färdtjänstens specialfordon är inte ny. Det är en allmän bestämmelse och samma regel gäller både i Lunds kommun, i Malmö stad och på Skånetrafikens färdtjänst. Detta då hjälpmedlets vikt och svårigheten att manövrera elrullstolen gör att det krävs minst två personer för att få elrullstolen upp för rampen och in i fordonet på ett säkert sätt. En uppgift som ligger utanför färdtjänstuppdraget.
Per Tranström Färdtjänstchef i Lunds kommun
Gå till toppen