Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bryggarmunkar öppnar efter coronakris

Belgiens mest exklusiva bryggeri har öppnat igen efter coronakrisen. Plexiglas och kortbetalning hjälper munkarna i Westvleteren att återigen få en inkomst.

Redan 2005 utsågs trappistölet i Westvleteren till världens bästa i en webbundersökning. Arkivfoto.Bild: Yves Logghe/AP/TT
S:t Sixtus-klostret i västra Belgien, bara några kilometer från franska gränsen, har länge varit en vallfärdsort för ölkännarna.
Här brygger munkarna sedan början av 1800-talet ett trappistöl, som på senare år blivit allt mer omtalat. Den mörka och drygt tioprocentiga Westvleteren 12 har flera gånger utsetts till världens bästa öl av entusiaster på olika webbplatser.
Coronakrisen har dock fått verksamheten att ligga nere.
– Under två månader hade vi inga inkomster. Vi tvingades sluta brygga och ingen öl kunde avhämtas från klostret, berättar munken Godfried för lokaltidningen De Krant van West-Vlaanderen.
Från och med fredagen är emellertid kunder återigen välkomna att hämta upp sina förbeställda flaskor, sedan utdelningsproceduren anpassats till hälsoläget.
– De måste stanna vid rödljuset, så att bara två eller tre personer finns här när betalningen sker. Vi arbetar bara kontantlöst och har satt upp plexiglas som skydd, förklarar Godfried när bland andra nyhetsbyråerna Belga, AFP och Reuters välkomnas på en förhandstitt.
För tillfället får varje kund dessutom köpa tre backar öl, mot normala två.
Trots ölets popularitet har munkarna annars envist motsatt sig alla former av storförsäljning. Kunderna uppmanas att inte sälja sina flaskor vidare. Här och var i både barer och butiker kan ändå Westvleteren-flaskor hittas, ofta till skyhöga priser på upp till 200 kronor per flaska.
Munkarna i S:t Sitxus tar bara en tiondel av det – en summa som ändå är nog så behövlig.
– Vi lever enligt benediktinsk tradition som kräver att munkarna lever på det som de producerar för hand. Så för oss är det väldigt viktigt att vi kan börja sälja igen, säger Godfried enligt AFP.
Fakta

Trappistöl

Trappisterna har sitt ursprung i Cistercienserorden och har tagit sitt namn efter klostret i La Trappe i Normandie i Frankrike, som grundades på 1600-talet. För närvarande finns runt 170 trappistkloster över hela världen, med totalt omkring 4 000 munkar och nunnor.

Trappistöl är öl som bryggs på ett trappistkloster, antingen av munkarna själva eller under deras insyn. Försäljningen är endast tänkt att finansiera den egna verksamheten. All övrig vinst ges bort till välgörande ändamål.

Internationella trappistförbundet godkänner för tillfället 14 olika trappistöl, varav sex belgiska: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle och Westvleteren.

Källor: Trappistorden (OSCO), Internationella trappistförbundet (ITA).

Gå till toppen