Annons

Annons

Annons

kulturSexköpsrazzian

Maria G Francke
Jag mår illa av att se dansen kring Paolo Roberto

”TV4 tar visserligen kraftigt avstånd – men först ger de sig in i detta ömsesidiga utnyttjande”, skriver Maria G Francke.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Jenny Strömstedt intervjuar Paolo Roberto bara timmar efter att han tagits på bar gärning vid en sexköpsrazzia i Stockholm natten till fredagen.

Bild: Skärmdump från TV4

Annons

Vid lunchtid kom pushnotiserna från kvällstidningarna om att en ”tv-kändis och entreprenör” hade tagits på bar gärning i en sexköpsrazzia i centrala Stockholm i natt. Snabbare än någon ens hann tänka ”Flashback” uppmärksammades den googlande allmänheten på att programledaren och krögaren Paolo Roberto lagt ut ett kryptiskt men ändå tillräckligt tydligt inlägg på sitt Instagramkonto, där närmare 200 000 personer följer honom.

”Inatt har jag fattat ett riktigt dumt beslut som kommer ta ifrån mig min kärlek, min barns respekt mina företag, tv-kontrakt och allt vad jag kämpat för under alla dessa år”, skriver han, och meddelar att han kommer att söka hjälp.

Inom ett par timmar låg ett klipp ute på TV4:s sajt, där Paolo Robertos kanalkollega Jenny Strömstedt fått den otacksamma uppgiften att intervjua sin kollega om vad som hänt inom ramen för programmet ”Efter fem”. I tv-tablån står om ”Efter fem” att det är programmet ”där fokus ligger på heta ämnen och nya intressanta gäster varje dag”. Jo, jag tackar.

Annons

Annons

Kanske är det intressant att se en känd man tala ut om ett brott han begick för bara timmar sedan – men det är också jävligt stötande. Jag tvivlar inte på att han mår dåligt, men jag har svårt med sympatierna eftersom han har betalat för att sexuellt få utnyttja en kvinna från ett ospecificerat fattigt land i Europa. Organisationen Talita, som hjälper kvinnor som är fast i prostitution, fick också vara med på ett hörn i tv-inslaget, men det förtar inte att vi fick se en alldeles färsk sexköpare förklara sig med att han hade en svår barndom.

Dramaturgin i detta är makalös, och smaklös. Blixtsnabbt ser Paolo Roberto till att få äga sin historia genom sociala medier och eventuellt raka hem lite sympatier hos sina följare. Grejen exploderar i de traditionella medierna. TV4 aviserar att han kommer att tala ut i kanalen – och knappt har man hunnit lägga ut intervjun förrän de gör det oerhört väntade uttalandet att Paolo Roberto inte kommer att få leda kanalens program längre. Det innebär till exempel att han får sparken från ”Farmen” som han lett i flera år. I spåren av detta meddelade en av de stora matkedjorna att de slutar saluföra hans produkter. Rix FM avbryter samarbetet. Och så vidare. Fasen av deplattformering har inletts.

TV4 tar visserligen kraftigt avstånd – men först ger de sig in i detta ömsesidiga utnyttjande som innebär att tv-kändisen får möjlighet att se moloken och ångerfull ut samtidigt som kanalen utnyttjar detta för att göra ”bra tv”. Jag mår illa av att se dansen kring Paolo Roberto.

”Folk är jättearga på mig”, säger han i tv-intervjun, som om han har utfört ett pojkstreck. Sanningen är tyvärr att sexköp i lagens mening inte anses vara ett allvarligt brott – Paolo Roberto och de andra männen som togs i razzian kommer att få böter som straff. Men moraliskt sett är det ett av de värsta brotten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan