Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne blir ensam ägare av Operan och Skånes dansteater

Region Skåne blir ensam ägare av Malmö opera och Skånes dansteater. Ett nytt avtal mellan regionen och Malmö stad säkrar nu de framtida 25 åren för Malmös fyra stora kulturinstitutioner.

Marianne Mörck och Loa Falkman gjorde två av huvudrollerna i "Orfeus i underjorden" på Malmö opera tidigare i år. Nu har ett nytt avtal säkrat fortsatt finansiering för de stora kulturinstitutionerna i Malmö.Bild: Lars Brundin
När Region Skåne bildades 1999 slutade det i en stor skatteväxling där Malmö stad ersattes för uteblivna skatteintäkter. En del av skatteväxlingen innebar att regionen gav ett årligt bidrag för att finansiera den dåvarande kulturkoncernen i Malmö som innefattade Malmö opera, Skånes dansteater, Malmö symfoniorkester och Malmö dramatiska teater.
Men lösningen drogs med ständiga underskott och 2005 klubbades en försäljning av Skånes dansteater och Malmö opera till Region Skåne. Malmö stad behöll dock 10 procent av ägandet. Malmö symfoniorkester (idag Malmö Live konserthus) och Malmö dramatiska teater (idag Malmö stadsteater) blev helägda kommunala bolag.
De senaste åren har det diskuterats ett nytt avtal mellan Region Skåne och Malmö stad och nu är de politiskt valda ledningarna enade om ett avtal för de kommande 25 åren.
I praktiken betyder det att Region Skåne nu blir ensamägare av Malmö opera och Skånes dansteater genom att köpa de återstående 10 procenten av aktierna för 2,3 miljoner kronor.
Det nya avtalet innebär även att Region Skåne ersätter Malmö stad årligen med 65,2 miljoner kronor för att finansiera Malmö stadsteater och Malmö Live konserthus. Summan kommer att uppräknas årligen och gäller till och med den 31 december 2045.
– Det betyder mycket för stabiliteten i det skånska kulturlivet att vi säkrar de stora kulturinstitutionerna. Region Skåne blir nu ensamägare av Malmö Opera och Musikteater samt Skånes Dansteater vilket är logiskt eftersom publiken kommer från hela Skåne. Regionens ansvar ger stabilitet och möjlighet att utveckla verksamheten till gagn för hela Skåne, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) i ett pressmeddelande.
– Med det här avtalet säkrar vi att Malmöbornas en gång skatteväxlade pengar även framöver återförs till Malmöborna och Malmö, i form av stöd till kulturen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, i pressmeddelandet.
Per-Martin Svensson är ordförande för Malmö opera och är enbart nöjd med avtalet.
– Jag skulle säga att det rent praktiskt framför allt innebär en enklare beslutsprocess när vi inte behöver förankra beslut hos två ägare, säger Per-Martin Svensson.
Beslutet kommer att klubbas i höst i Malmös kommunfullmäktige och Region Skånes regionfullmäktige.
Gå till toppen