Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skaparen av ”Falsk identitet” gör nystart

Efter fem säsonger av den franska tv-succén ”Falsk identitet” hoppar skaparen och regissören Eric Rochant av det dagliga arbetet med serien. Han blir i stället exekutiv producent, och litar på att andra kommer att förvalta hans skapelse.

Eric Rochant är manusförfattare och regissör för "Falsk identitet". Men efter femte säsongen lämnar han det dagliga arbetet för nya uppgifter. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Men vad händer med ”Falsk identitet” när han har lämnat?
– Det kommer troligen att bli en reboot, en nytolkning, samma koncept men med nya rollfigurer, säger Rochant till TT i en Zoom-intervju från Paris.
Om nu detta innebär att huvudpersonerna i den nuvarande serien kommer att dödas i det sista avsnittet är ännu en för oss väl förborgad hemlighet. Det enda vi vet är att Rochant överlät regijobbet för avsnitt nio och tio till kollegan Jacques Audiard (”En profet”, ”Rust and Bone”), och därmed markerade att han börjat ta ett steg bort från denna den franska tv-industrins största exportsuccé någonsin.
– När jag skapade ”Falsk identitet” ville jag göra en berättelse om hemliga agenter och jag ville förmedla den känsla jag har fått när jag har läst John Le Carré. Det skulle vara realistiskt samtidigt som det skulle vara underhållande. Det är en komplex värld vi lever i, du behöver inte uppfinna en annan värld.
När Eric Rochant sålde in idén till serien sade han att han ville beskriva hur det var att jobba som underrättelseofficer. För honom är ”Falsk identitet” inte så mycket en serie om spioner, som en serie om själva jobbet. Inför arbetet tog han kontakt med säkerhetstjänsten och berättade att han var på gång med en tv-serie på temat. De han pratade med var positiva, eftersom de hade sett hans film ”The patriots” och litade på att han inte var ute efter att göra karikatyrer av huvudpersonerna.
– Men de berättade inga hemligheter för mig, det är ju deras jobb att bevara hemligheter. Det vore för farligt att dela med sig av fakta om till exempel teknik. Jag träffade dem, de avslöjade ingenting, men samtidigt kunde jag observera dem. Hur de klädde sig, hur de rörde sig, de är människor precis som vi, men människor som gör ett speciellt jobb.
Allt eftersom serien har blivit alltmer populär har rollistan utökats med kända namn – nytillskott i säsong fem är Louis Garrel (”Unga kvinnor”, ”En officer och spion”). Hör skådespelare av sig nu för tiden och vill vara med? Rochant skrattar.
– Ja, det händer numera, det gjorde inte det i början. Samtidigt kan vi ju inte skapa en karaktär bara för att en skådespelare vill vara med. Det måste kännas naturligt.
Rochant gör själv ett inhopp som skådespelare i den nu aktuella omgången – han är en agent som i ett kort möte träffar en kollega i Kambodja.
– Den rollfiguren kom till med väldigt kort varsel, medan vi filmade, och det fanns inte tid att låta flyga in någon från Frankrike. Så jag hoppade in. Men det var en kort scen.
Nu överlåter Rochant sin skapelse till andra, och även om han vet vad som kommer att hända är han tystlåten om det, säger bara att det kommer att bli en ”reboot”. Vid sidan av att vara exekutiv producent och hålla ett vakande öga över ”Falsk identitet” kommer att han att arbeta med en ny serie.
– Den kommer att vara större än ”Falsk identitet”, jag vill utöka min vision. Samma genre? Det berättar jag inte.
Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om var Rochants rollfigur träffar en kollega. Rätt är att mötet äger rum i Kambodja.
Fakta

Eric Rochant

Namn: Eric Rochant.

Ålder: 59.

Bor: I Paris.

Yrke: Manusförfattare, producent, regissör.

Tidigare filmer och tv-serier: Bland annat "Total western", "Mafiosa", "Secret agents".

Aktuell: Med femte säsongen av "Falsk identitet" som just nu visas på SVT.

Gå till toppen