Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA-senator utreds för insiderbrott – avgår

Den amerikanske senatsledamoten Richard Burr, republikansk ordförande för senatens underrättelseutskott, lämnar tillfälligt sin post. Orsaken är en FBI-utredning om misstänkt insiderbrott kopplat till coronapandemin.

Richard Burr. ArkivbildBild: Toni L. Sandys/AP/TT
Burrs besked kommer efter det att USA:s federala polis FBI konfiskerat Burrs mobiltelefon. Polisen misstänker att Burr utnyttjat sin tillgång till topphemlig underrättelseinformation för att göra lukrativa aktieaffärer redan i februari, innan coronaviruset slog till med full kraft mot USA, en tid då amerikanerna ännu levde i tron att hotet från smittan var litet.
”Jag tror att det här är nödvändigt för att utskottet ska kunna fortsätta sitt oerhört viktiga arbete utan att störas av yttre faktorer”, säger Burr i ett uttalande.
Den 7 februari skrev Burr en debattartikel där han slog fast att USA:s regering var ”bättre förberedd än någonsin” att hantera coronaviruset. Mindre än en vecka senare, den 13 februari, sålde senatorn och hans hustru plötsligt aktier till ett värde av mellan 628 000 och 1,7 miljoner dollar, enligt den granskande nyhetssajten Propublica. Även Burrs svåger ska ha sålt aktier för omkring 280 000 dollar.
Sedan dess har börsen störtdykt, omkring 1,4 miljoner amerikaner har bekräftats smittade och över 85 000 personer har avlidit i covid-19.
Gå till toppen