Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA skyller attacker i Afghanistan på IS

Zalmay Khalilzad är USA:s särskilda sändebud i Afghanistan. Arkivbild.Bild: Rahmat Gul/AP/TT
USA:s särskilda sändebud i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, anklagar en IS-grupp för att ha legat bakom attackerna mot ett sjukhus i huvudstaden Kabul och en begravning i östra Afghanistan i tisdags, som tillsammans krävde 56 liv.
Enligt Khalilzad har USA:s regering kommit fram till att det är den lokala gruppen Islamiska staten i Khorasan, IS-K, som ligger bakom attackerna.
IS ”motsätter sig ett fredsavtal mellan Afghanistan och talibanerna och försöker hetsa till sekteristiskt krig som i Irak och Syrien”, skriver Khalilzad på Twitter.
Minst 24 människor, däribland mödrar, sjukvårdspersonal och minst två spädbarn, mördades av beväpnade män som gick till attack mot ett sjukhus i Kabul i tisdags. Minst 16 personer skadades. Samma dag mördades 32 personer vid en begravningsceremoni i provinsen Nangarhar i en självmordsattack. Över 130 människor skadades i bombdådet.
IS har redan tagit på sig ansvaret för attacken mot begravningen, men ingen grupp har sagt sig ligga bakom dådet mot sjukhuset.
Gå till toppen