Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Fick inte änderna vara kvar i dammen?

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Mitt i Barsebäcks by finns en gammal branddamm. Här har enligt hörsägen ungdomar roat sig med skridskoåkning vintertid. Det vill säga det var så på den tiden det fanns vinter här i Skåne.
Resten av året tjänade dammen som uppehållsplats för änder. Änder häckade och fick ungar, som ibland under föräldrarnas ledning gav sig ut i byn. För att uppmärksamma trafikanter på Slottsvägen satte man upp en tavla som varnade för passerande änder. Trevligt tyckte nog de flesta bybor. Men så trevligt skulle vi inte ha det. Gärna en damm. Men inga ankor. Så måste ansvariga på miljöförvaltningen ha resonerat. För de senaste tre åren har man lagom till ändernas häckning skördat vassen i dammen. Den vass i vilken änderna med sina ungar skulle haft en chans att gömma sig för hungriga kråkfåglar. Förmodligen handlar det om ren obetänksamhet. Vill gärna ha en kommentar från ansvarig i Kävlinge kommun.
Lennart Olofsson

Svar:

Visst är det trevligt med en damm och skridskobana mitt i byn, även om vi inte har skridskoväder så ofta i Skåne.
Vi var i stort behov av att klippa en del av våra dammar, då vi inte har skördat vass i någon kommunal dagvattendamm på fem år. Att dagvattendammarna fungerar som de ska är viktigt. Inför arbetet hade vi en dialog med vår naturvårdsstrateg och en erfaren vassklippare. Vassklipparen gjorde oss uppmärksammade på att häckning kan förekomma tidigare i år på grund av värmen. Vi var därför extra försiktiga när vi skördade vassen, men några häckande fåglar observerades varken av vassklipparen eller av kommunens tekniska enhet. Hade vi stött på häckande änder skulle vi ha avbrutit arbetet.
Vi tar gärna emot synpunkter och svarar på frågor – det snabbaste sättet att få svar från oss är att använda sig av Åsikt Kävlinge på kavlinge.se eller att kontakta vår kundtjänst på 046-73 90 00.
Alexandra Malm VA-ingenjör, Tekniska enheten
Gå till toppen