Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Strunta inte i utbildningen – det är aldrig slöseri att skaffa sig kunskaper

Kasta inte bort din gymnasieutbildning, skriver Kerstin Lindbom som är mycket kritisk mot senare års influencertrend.Bild: Jenny Kane
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Inledningsvis vill jag framhålla att jag anser att de praktiska yrkesutbildningarna är lika värdefulla som de teoretiska. Båda behövs för att vi ska få ett välfungerande samhälle. Enligt min åsikt behöver alla dock ha gymnasieutbildning i någon form.
Blev något konfunderad när jag för en tid sedan åhörde en diskussion mellan några yngre tonåringar, där dessa framhöll att man numera inte behöver ha någon gymnasial utbildning för att få ett bra jobb. Att det bara är slöseri med tid och pengar att gå på gymnasiet. Nej, man pläderade starkt för att ”hoppa gymnasiet”, eftersom man kan tjäna mycket mer på att inte gå på gymnasiet. Som exempel nämnde de att det bästa och mest välbetalda jobbet i dag är att vara influencer.
För detta ”yrke” behöver man ingen utbildning men kan tjäna miljoner. Det räcker med att man med sin mobil lägger upp olika bilder på Instagram, till exempel med vackra kläder eller sminksorter. För att inte tala om lockande dukningar som man ser och fotograferar när man är ute i vimlet. Där är det ingen som frågar efter faktakunskaper. Sen måste man på olika sätt se till att man får ett större antal så kallade ”följare” som vill köpa de produkter som influencern gör reklam för. Märk väl att influencern ofta inte är faktakunnig utan helt och hållet är styrd av bakomliggande firmor.
Visst blir man beklämd när man konfronteras med denna nutida företeelse ? Vart är vårt samhälle på väg när våra duktiga ungdomar frestas att säga nej till en gymnasieutbildning som ger dem värdefulla kunskaper för att i stället lockas in i ett beteende som fråntar dem möjligheten att utvecklas. Det räcker ju att lyssna till det mycket torftiga språk som dessa influensers ofta ger uttryck för till exempel i olika realityserier på tv.
Nej, jag hoppas verkligen att detta ”idolskap” får ett snabbt slut och att vi kan återföra våra ungdomar till synen på att kunskap är viktig.
Kerstin Lindbom F d psykolog, universitetslärare i psykologi, enhetschef vid Lunds universitet samt fritidspolitiker
Gå till toppen