Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

1 100 unga har sökt feriepraktik i Lund – mindre än hälften får plats

Efter fackets protester hösten 2019 fick kommunens feriejobb göras om. Nu lanseras ett nytt upplägg. Men efterfrågan på platser är långt större än tillgången.

Under hösten 2019 riktade fackförbundet Kommunal kritik mot hur Lunds kommun organiserade sommarpraktik för unga. Enligt facket hade systemet missbrukats av privata arbetsgivare.
– Företagen har tagit emot gratis arbetskraft. Det har slagit ut riktiga jobb. Om de ska anställda unga i framtiden ska det ske med schyssta villkor, sade Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, HRF, till Sydsvenskan i januari.
Den fackliga kritiken ledde till att kommunen valde att upphöra med att placera praktikanter hos privata arbetsgivare.
Läs också Efter 30 år: Sommarpraktik för unga bantas med tre fjärdedelar
Sedan dess har socialförvaltningen funderat på nya sätt att genomföra de efterfrågade praktikerna, vars syfte är att få ge Lunds unga kontakter och arbetslivserfarenhet. Man har också hittat en modell för privata arbetsgivare att delta, som nu ska prövas för första gången.
Programmet vänder sig till unga som står långt från arbetsmarknaden. Genom att de nu anställs direkt av privata företag eller föreningar - och inte som tidigare av kommunen - kan praktikplatser alltså inrättas även utanför kommunens egen verksamhet. Kommunen subventionerar sedan en del av lönen.
– När de är arbetsgivare har de även ansvaret för arbetsmiljön, vilket tidigare var ett problem, säger Göran Wallén (M), socialnämndens ordförande.
Många har varit intresserad av att delta: Uppemot 1 100 har ansökt om plats. Exakt hur många platser kommunen kan erbjuda är inte klart, men i dagsläget handlar det cirka 300.
– Det är ju lite av en katastrof med tanke på att vi hade 600 platser förra året. Men tio företag och 34 föreningar tycker jag ändå är bra med den korta tid vi haft på oss, säger Göran Wallén.
Genom att dra igång det hela som ett pilotprojekt hoppas socialförvaltningen att vara bättre förberedda inför en utökning sommaren 2021.
Vid socialnämndens möte den 12 maj ställde sig alla partier utom Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna bakom beslutet. Särskilt kritiska har SD varit.
I en reservation skriver ledamoten i socialnämnden Marcus Svensson (SD) att partiet invänder mot beslutsprocessen, och att förslaget att även erbjuda privata arbetsgivare subventionerade platser strider mot tidigare beslut.
Fakta

Kommunal feriepraktik

Innebär att ungdomar födda 2002-2004 erbjuds en plats sex timmar om dagen i tre veckor. Ungdomar som står långt från arbetsmarknaden har företräde.

Gå till toppen