Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Albaniens nationalteater rivs under protester

Demonstranter med den albanska flaggan protesterar mot rivningen av landets nationalteater på söndagen.Bild: Gent Onuzi/AP/TT
Under stora protester började myndigheterna riva nationalteatern i Albaniens huvudstad Tirana på söndagen. Aktivister som ville stoppa rivningen släpades bort av polisen och folkmassan skanderade slagord som ”skamligt” och ”diktatur”.
Närmare ett 40-tal personer greps och en polis skadades och fördes till sjukhus. Även demonstranter ska ha kommit till skada.
Striden om teatern har pågått i flera år. Den byggdes 1939 av italienarna som då ockuperade Albanien. 1945 utsågs den till nationalteater men premiärminister Edi Ramas regering vill bygga en ny och större teater.
Oppositionspartier och kulturpersonligheter motsätter sig rivningen och anser att teatern är en del av landets kulturarv. Regeringen har också anklagats för att skynda på rivningen utan att ha tillräckliga tillstånd.
EU har manat parterna att undvika en upptrappning av situationen.
Gå till toppen