Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemvärnsgården i Lund gick inte att rädda

Larmet om branden kom cirka 01.30 natten mot söndag. Efter timmar av släckningsarbete stod det klart att huset på Getingevägen inte gick att rädda. Byggnaden totalförstördes.
– Allting tyder på att branden är anlagd, säger Tommy Bengtsson vid polisen.

Natten mot söndag brann Hemvärnsgården på Smörlyckan ner till grunden.Bild: Emil Langvad
– Prognosen är tyvärr dålig. Det brinner i träkonstruktionen. Men vi kommer att göra ett allvarligt försök att rädda huset, sa Mattias Sköld, inre befäl Räddningstjänsten Syd, inledningsvis.
Hemvärnsgården är en träbyggnad i närheten av Smörlyckans IP på ett par hundra kvadratmeter. Den har använts som festlokal och även varit tillhåll för en skivmässa.
Vid 04-tiden på söndagen stod det klart att huset inte gick att rädda.
– Det är helt övertänt och vi låter det brinna ner under kontrollerade former, sa Mattias Sköld då.
Platsen spärrades av.Bild: Emil Langvad
Det finns ingen förklaring till hur branden startat, men det ska börjat på utsidan av huset. Det finns starka misstankar om att branden är anlagd och händelsen rubriceras som mordbrand. Under natten var polisen ute med hundar för att se om det gick att få upp några spår.
– Allting tyder på att branden är anlagd. Branden började utomhus på ena fasaden, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl polisregion Syd.
På söndagens tidiga förmiddag pågick eftersläckningsarbetet fortfarande.Bild: Emil Langvad
När släckningsarbetet var klart spärrades området av. När resterna av huset svalnat kommer polisen att genomföra en teknisk undersökning.
Inga personer ska ha befunnit sig inomhus.
– Vi kommer att vara kvar under dagen och jobba med eftersläckning, säger Mattias Sköld.
Branden i natt är den femte inom loppet av en månad i Lund som misstänks vara anlagd. Under natten till i torsdags, den 14 maj, eldhärjades en trävägg på Blåklintens förskola på Östra Torn. Natten mot den 8 maj började det brinna i en förrådsbyggnad på Palettskolan. Natten mot den 4 maj brann det i Freinetskolan och den 19 april härjade en brand i Consensum gymnasieskola. Dessa båda skolor ligger på St Lars-området. Även i mars brann det i en skolbyggnad, då Hvilans gymnasium.
Polisen var ute natten mot söndag med hundar och letade efter spår. Branden misstänks vara anlagd.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen