Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tegnell om intensivvårdsfall: Positiv trend

Trenden vad gäller antalet intensivvårdade på grund av covid-19 ser positiv ut, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Nästa vecka väntas nya besked om eventuella lättnader vad gäller restriktionerna för 70-plussare.

Antalet bekräftat smittade av coronaviruset i Sverige är nu uppe i 30|377. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Totalt 30 377 personer har nu bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige. Antalet personer som får eller har fått intensivvård är uppe i 1 853, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.
Trenden är generellt positiv, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, som pekar på regional statistik över intensivvården.
– Tittar man på de ställen där man varit lite orolig och funderat om något kan vara på gång så blir man lite lugnare när man tittar på IVA-siffrorna, kommenterar Tegnell vid måndagens pressträff.
– I Skåne har man klarat sig väldigt bra, säger Tegnell.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger dock att sjukvården är fortsatt hårt belastad även om det finns ljusningar.
– Det vårdas 614 personer inom intensivvården med respirator, 371 är med covid-19, säger hon.
Vid pressträffen framgick också att en studie kring antikroppar kommer att redovisas före helgen. I studien mäts förekomsten av antikroppar hos ett slumpmässigt urval personer i hela landet, för att ta reda på hur stor andel av befolkningen som har haft smittan och därmed förhoppningsvis blivit immun.
I början av nästa vecka väntas nya besked när det gäller restriktioner för 70-plussare, säger Anders Tegnell. Folkhälsomyndigheten tittar på om det finns några rekommendationer som kan mjukas upp lite
– Vi jämför risker bland de insjuknade i Sverige för att se om personer som är just över 70 år har så pass högre risk att det verkligen är motiverat att ge dem lite mer inskränkande råd, säger Tegnell.
Däremot dröjer det ytterligare en tid innan rekommendationerna för strandliv och annat sommarrelaterat är redo att presenteras:
– Som vi sagt tidigare så kommer vi med en fylligare bedömning om några veckor, säger Tegnell.
Fakta

Aktuellt läge måndag 18 maj

Totalt antal bekräftade sjukdomsfall i covid-19: 30377, varav 17690 kvinnor och 12687 män.

Antal som intensivvårdas eller har intensivvårdats: 1853, varav 480 kvinnor och 1373 män.

Avlidna i covd-19: 3698, varav 1647 kvinnor och 2051 män.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Gå till toppen