Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Japan i recession – och värre tider väntas

Japans ekonomi dyker ned i recession för första gången sedan 2015, när landet brottas med coronapandemin. Och värre lär det bli, varnar analytiker och landets ekonomiminister.

Japanska ekonomin fortsätter att backa. Bilden är från tidigare i maj.Bild: Koji Sasahara/AP/TT
Årets första kvartal visade en nedgång på 0,9 procent i världens tredje största ekonomi jämfört med föregående kvartal, som i sin tur visade upp en nedgång på 1,9 procent.
På årsbasis backade Japans ekonomi 3,4 procent med privatkonsumtion, kapitalutgifter och export som sänken. Coronapandemin drabbar handelsberoende länder som Japan extra hårt, när leverantörskedjor störs av restriktioner och nedstängningar.
Då var ekonomin i slutet av förra året redan försvagad till följd av bland annat momsökningen, liksom ovädret Hagibis som orsakade förödelse i oktober.
Årets första kvartal var ändå bättre än vad analytikerna räknat med, som enligt Reuters sammanställning trott att nedgången skulle hamna på 4,6 procent. Privatkonsumtionen – som står för mer än hälften av landets ekonomi – backade exempelvis måttliga 0,7 procent, jämfört med 1,6 procent som befarats av analytikerna.
Men mörkare tider väntas. Japans ekonomiminister Yasutoshi Nishimura säger enligt Bloomberg att förhållandena försämrats sedan första kvartalet, och att nya stimulanspaket är att vänta.
– Det är nästan helt säkert att ekonomin drabbats av en ännu djupare nedgång i det innevarande kvartalet, säger Yuichi Kodama, chefsekonom vid forskningsinstitutet Meiji Yasuda enligt Reuters och fortsätter:
– Japan har trätt in i en fullt utvecklad recession.
Analytiker pratar enligt Bloomberg om en nedgång på mer än 20 procent för andra kvartalet, vilket skulle vara den högsta sedan mätningarna inleddes 1955.
Investerarna tog dock inledningsvis beskeden med ro, och Tokyobörsen öppnade uppåt i den inledande handeln. Senare under dagen vände dock de ledande indexen ned under nollan.
Gå till toppen