Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor ökning av sjukhusinlagda för covid-19 senaste dagarna

Antalet patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 steg ordentligt i helgen, måndagens redovisade siffror för hela Skåne visade på 71 inskrivna jämfört med 53 i lördags.

Akutmottagningen i Helsingborg, där alla med luftvägssymptom som kan vara covid-19 sållas till särskilda väntutrymmen. Bara de som har riktigt svåra andningsbesvär läggs in på vårdavdelning eller iva.Bild: Britt-Mari Olsson
På intensivvårdsavdelningarna ligger antalet patienter däremot oförändrat sedan flera veckor tillbaka, och måndagens notering var 19 patienter.
På måndagen framhöll Anders Tegnell just Skåne som exempel på regioner som ”klarat sig väldigt bra” när det gäller belastningen av iva-patienter.
För att läggas in på vårdavdelning för covid-19 ska man ändå vara rejält sjuk och med så svåra andningsbesvär att kroppens syresättning påverkas. Den rapporteringen från sjukhusen är snabb och därför ser ökningen till 71 rapporterade för måndagen ovanligt dramatisk ut.
Det är det näst högsta antalet på vårdavdelning sedan pandemins start, sist så många låg inne var 5 maj.
Ökningen verkade under måndagen dessutom vara extra dramatisk då Region Skåne tidigare hade gått ut med felaktig statistik. Under söndagen rapporterades att 47 personer vårdades med covid-19 när det korrekta talet egentligen var 60.
Oklarheterna reddes ut av regionrådet Carl-Johan Sonesson i ett facebook-inlägg som han publicerade under lördagskvällen (se botten av artikel).
Oavsett hur inrapporteringen av siffror skett ska de senaste två dagarnas ökning, enligt Region Skåne, inte tolkas som någon avvikelse från det ganska stabila mönstret.
– Det finns ingen särskild förklaring, någon bakomliggande faktor, till att det sticker iväg så, säger Sven Wennerström på regionens presstjänst.
– Enligt de som sammanställer siffrorna är det inte statistiskt signifikant, ser man över de senaste fem dagarna ligger antalet i sjukhusvård relativt konstant. Förmodligen har det bara råkat klustra sig så att fler tagits in det senaste dygnet.
Det har inte heller kommit in extra många svårt sjuka patienter till något särskilt sjukhus i Skåne.
Både antalet sjukhusvårdade och antalet iva-vårdade patienter ligger mycket lågt i Skåne, jämfört med andra regioner i landet. Särskilt jämfört med andra storstadsområden. De senaste veckorna har utvecklingen dessutom saktat in här.
Däremot finns det en oro för att även Skåne ska få en plötsligt brantare ökning av svårt sjuka, om skåningarna blir alltför lugna och börjar ta för lätt på råden om distans, handtvätt och att undvika folksamlingar.
Gå till toppen