Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö gallerinatt förvandlas till gallerivecka i coronatider

Coronaviruset gör att det inte blir någon gallerinatt i Malmö i höst. Däremot blir det en fyra dagar lång gallerivecka med öppet enbart dagtid.

Bild: Patrick Persson
Sedan 1997 har Konstfrämjandet Skåne varje år arrangerat Malmös största konstevenemang: Gallerinatten. Det brukar äga rum den sista lördagen i september och innebär att Malmös gallerier har kvällsöppet.
Men året 2020 är inget som vanligt. För att slippa ställa in Malmö gallerinatt helt i höst har Konstfrämjandet Skåne nu beslutat att omvandla hela arrangemanget till Malmö gallerivecka.
”Detta betyder att vi undviker folkfesten, men sätter extra strålkastarljus på gallerier, utställningsrum och konstnärer”, skriver de i ett pressmeddelande.
Trots namnet ”gallerivecka” är det fyra dagar som gäller för arrangemanget. Torsdagen den 24 september till söndagen den 27 september kommer medverkande gallerier att hålla dagsöppet från klockan 12 till 18. Det är upp till gallerierna själva att se till att man reglerar antalet besökare och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Konstfrämjandet Skåne uppmuntrar också fönsterutställningar och utställningar i det publika rummet. Men det blir inga bussturer eller fysiska guidade turer i år, utan de ersätts av digitala guidningar till konsten.
De senaste åren har det medverkat många pop-up-aktörer, alltså inte renodlade gallerier, under Gallerinatten. För deras del kommer öppettiderna under Malmö gallerivecka att vara lördag-söndag klockan 12–18.
Gå till toppen