Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många dödade i oroligt Afghanistan

Åtta regeringssoldater dödats under attacker av talibanerna mot staden Kunduz i norra Afghanistan där även tre civila dödades och många skadades. Utanför huvudstadrn Kabul dödades minst sju människor i en väpnad attack mot en moské.

Säkerhetsstyrkor under patrull i provinsen Kunduz i norra Afghanistan i augusti i fjol. Arkivbild.Bild: Bashir Khan Safi
Talibanerna har tidigare under kortare tidsperioder tagit kontroll över staden och på tisdagen attackerade de flera platser i Kunduz.
”Med understöd av flygvapnet slogs attacken tillbaka”, skriver afghanska försvarsdepartementet i ett uttalande.
Försvarsminister Assadullah Khalid säger att talibanerna åsamkades stora förluster under de svåra striderna.
– Tyvärr har vi också förlorat åtta av våra modiga soldater, säger han.
Dessutom dödades tre civila och 55 skadades, enligt Ehsanullah Afzali, chef för sjukvården i provinsen.
Striderna i området har varit många under den senaste tiden, men ett försök att inta en så stor stad som Kunduz ses som en upptrappning.
Talibanerna intog Kunduz i september 2015 och en andra gång för ungefär ett år senare, men jagades båda gångerna ut ur staden.
I ett dåd i Parwanprovinsen norr om Kabul på tisdagen dödades minst sju människor medan tolv skadades då beväpnade män öppnade eld mot bedjande i en moské.
– De beväpnade männen har flytt från området, säger Haroon Mubarez, polischef i provinsen.
Det är oklart hur många gärningsmän som deltog i attacken.
Landets inrikesdepartement uppger att åtta, inte sju, människor dödades i moskéattacken.
I helgen undertecknade Afghanistans president Ashraf Ghani och hans rival Abdullah Abdullah ett avtal om maktdelning efter flera månaders osämja. Överenskommelsen bedöms kunna bana väg för fredssamtal med talibanerna.
I februari slöts ett avtal där talibanerna förbinder sig att Afghanistan inte ska utgöra en fristad för terrorister i utbyte mot att USA drar tillbaka sina trupper från landet.
Gå till toppen