Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjeckien lyfter restriktioner – smittan ökar

En vårdanställd som behandlar covid-19-patienter på universitetssjukhuset i Tjeckiens huvudstad Prag. Arkivbild.Bild: Petr David Josek/AP/TT
Tjeckien rapporterar den högsta dygnssiffran på bekräftade coronafall på fyra veckor, med ytterligare 111 smittade och tre avlidna.
Ökningen beror delvis på ett utbrott i en statsägd kolgruva i närheten av staden Karvina i östra Tjeckien. Sammanlagt 82 av de anställda har testats positivt för viruset.
– För närvarande utgörs problemet endast av Karvinaregionen, det finns inte skäl till oro för hela landet, säger epidemiologen Rastislav Madar, chef för hälsodepartementets coronagrupp.
Beskedet kommer samtidigt som landet har börjat lätta på restriktionerna som infördes i mars för att stoppa smittspridningen. Då stängdes skolor, butiker och gränser, men sedan dess har regeringen lättat på många av restriktionerna, bland annat för butiker, biografer, teatrar samt utomhusbarer och -restauranger. Inom de närmsta veckorna väntas även inomhusrestauranger och hotell få slå upp portarna.
Sammanlagt har drygt 8 600 personer konstaterats smittade och 301 har avlidit i sviterna av covid-19.
Gå till toppen