Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre från Staffanstorp tänkte spränga bomb – döms till fängelse

De tre Staffanstorpsborna tillverkade tillsammans en bomb, som de tänkte spränga. Men polisen lyckades komma dem på spåren. Nu döms trion till fängelse.

De tre Staffanstorpsborna döms till fängelse.Bild: Johan Nilsson/TT
Natten till den första augusti 2018 uppmärksammande en polis en Mercedes, som kom körandes i hög fart på Dalbyvägen i Arlöv. Polisen följde efter bilen, och lyckades till sist preja den så att den hamnade i diket.
I bilen upptäckte polisen en sprängladdning med stubintråd, och tillkallade det nationella bombskyddet.
Sprängladdningen visade sig vara en så kallad knallsats, som hade kunnat orsaka stor skada om den hade exploderat.
I samband med att bilen hamnade i diket tog de två personerna sig ur och flydde, men kunde sedan gripas i närheten av platsen.
Det visade sig sedan att ytterligare en man till en början varit med under färden, men att han släppts av innan de andra fortsatte till Arlöv. På eftermiddagen dagen därpå hittade polisen en svart resväska i hans källarförråd, som innehöll samma typ av sprängämne som tidigare hittats i bilen.
I förhör har männen uppgett att det hela var ”på skoj” och att de hade tänkt spränga bomben någonstans där ingen kunde komma till skada.
Men tingsrätten köper inte det, utan menar att trion haft för avsikt att låta bomben explodera så att den skulle riskerat att skada andra människor eller föremål.
Rätten slår fast att bomben skulle haft ”en betydande sprängverkan” om den hade utlösts. Och att den här typen av sprängladdningar ofta används i kriminella sammanhang för att skada eller skrämma motståndare.
Nu döms de tre männen, som alla är skrivna i Staffanstorp, för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. De döms också för flera andra saker, bland annat olovlig körning, narkotikabrott och vapenbrott.
Alla tre får fängelse, på mellan nio månader och ett år.
De tre männen är alla kända av polisen sedan tidigare. Särskilt en av dem, en 25-årig man.
Efter att trion greps i augusti 2018 satt de anhållna i två dygn innan de släpptes på fri fot – trots att brottsmisstankarna mot dem kvarstod.
Den 25-årige mannen sitter nu häktad i en annan utredning där han misstänks ha byggt en bomb som han försett gängkriminella i Malmö med. När polisen slog till mot hans bostad i Staffanstorp i januari visade sig att han både hade sprängdeg och en revolver i sin bostad.
Gå till toppen