Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

VD om inställda studentflak: ”Jag har inga pengar”

Många studenter har tvingats avboka sina studentflak på grund av coronaviruset. Men när eleverna vill ha pengarna tillbaka stöter de på patrull.
– Jag vill betala tillbaka, men jag kan inte, säger företagets vd Nima Forotan.

Hundratals bokningar av studentflak har ställts in på grund av coronaviruset.Bild: Albin Brönmark
Sydsvenskan har berättat om avgångsklassen på Spyken som bara får tillbaka trettio procent av de 15 500 kronor som klassen har betalat till det Malmöbaserade företaget Studentflaksöder.
– Vi har blivit bestulna på den roligaste tiden av gymnasiet. Nu förlorar vi också tusentals kronor, sa Ida Heijmink, avgångsgymnasist på Spyken.
Företagets vd Nima Forotan säger nu till Sydsvenskan att han inte kan betala tillbaka hela beloppet.
– Vi försöker inte lura studenterna. Vi vill betala tillbaka allt men pengarna finns inte, säger han.
Nima Forotan startade företaget som sextonåring sedan han hade sett att det fanns många mindre företag som hyrde ut flak och högtalare till studenter.
– De tog mycket betalt men levererade ingen kvalitet. Jag skapade en helhetslösning med kompletta bokningar, riktig ljudutrustning och bra kundkontakt. På tre år har vi gått om alla bolag som funnits här i tio eller tjugo år.
Med runt hundra bokningar och en beräknad omsättning på 1,3 miljon kronor var 2020 året då han för första gången skulle gå med vinst.
– Det här var året som jag skulle kunna ta ut en lön, säger han.
Ett virus kom i vägen och företaget står i stället med avbokningar. Hade Studentflaksöder valt en lösning med fullskaliga återbetalningar skulle företaget gått i konkurs och då hade studenterna inte fått pengar överhuvudtaget, menar Nima Forotan.
– På Konsumentverkets hemsida står det att man bör få pengarna tillbaka. Men det finns inga prejudikat. Trettio procent är vad vi kan betala tillbaka, utan att gå i konkurs.
Andra studentflaksföretag har valt att betala tillbaka hela summan. Men Nima Forotan tycker att jämförelsen är orättvis.
– Deras verksamheter är så mycket mindre och då rör det sig inte om några stora summor. De har inte heller fasta kostnader som jag. För annonsering, fordon och ljudanläggningar. Vi har supportbilar med elverk, ljudanläggningar, kablar och tekniker om något skulle gå fel. Det kostar.
Flera kunder har påpekat att om företaget får statligt stöd borde en fullständig återbetalning kunna göras. Men det stämmer inte, enligt Nima Forotan.
– Inget av de stöd som har presenterats avser oss i eventbranschen, trots att vi faktiskt behöver stöd just nu.
Gå till toppen