Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Familjeföretaget jubilerar med driven jubilar

Herman Lindborgs uppfinningsförmåga lade grunden till familjeföretaget Lindinvent som i år firar 25 år. Grundaren själv fyller 80 år och även om han dragit ner på antalet timmar i veckan har han inte slagit av på takten.
– Att jobba håller liv i mig, säger han.

Herman Lindborg och hans söner Mats Lindborg och Thomas Lindborg grundade ventilationsföretaget Lindinvent 1995. Idag 25 år senare är Herman en lika stor problemlösare som han var i starten.Bild: Hussein El-alawi
Det kom ett tips till redaktionen om Herman Lindborgs 80-årsdag och företagets 25 års-jubileum. I mejlet beskrevs han som ”ventilationsbranschens Kamprad”.
Jag frågar hans söner vad de tror tipsaren menar med det.
– Han har drivits av ”managment by doing”. Han glassar inte runt och pekar med hela handen, ska något hända gör han det själv. När han har idéer ger han sig den på att genomföra dem. Sedan är han en otroligt lågmäld person, han gör ingen stor sak av att vi är där vi är och tjänar de pengarna vi gör. När han får idéer, brinner han för dem och genomför dem, säger Thomas Lindborg, en av Hermans söner, vice vd och försäljningschef för familjeföretaget Lindinvent i Lund.
På 25 år har företaget gått från en omsättning på ett par miljoner till fem kontor i Sverige, 85 anställda och en omsättning på 191 miljoner kronor. Företagets ventilationslösningar finns i många kommersiella fastigheter i såväl Hyllie som Västra Hamnen, men även i arenastaden i Stockholm som på Ica-gruppens, SEB:s och Telias huvudkontor.
Men vi tar det från början, från vad som faktiskt la grunden till framgången.
Som utvecklingsingenjör på kemicentrum på Lunds universitet, med ett engagemang för arbetsmiljö, löste Herman Lindborg kemisternas önskan om effektivare dragskåp till hanteringen av giftiga ämnen.
När frågan sedan kom om han också kunde styra ventilationen på det nya labbet på biomedicinskt centrum som skulle byggas under mitten av 1990-talet såg Herman utmaningen i det och nappade. Dragskåpsautomatiken var ny och unik på marknaden och förfrågningar började trilla in från flera håll i landet.
– Att jag fick frågan från början är i sig rätt otroligt. Jag höll på med andra saker på kemicentrum som skapade en del rubriker, jag vann priser och fan och hans moster. Jag fick göra häftiga utvecklingsjobb däruppe på högskolan. Det var en viktig tid för mig, som bidrog till att jag kände att jag klarar det här också, säger Herman Lindborg och sonen Thomas flikar in:
– Han fick två stora stipendier från byggnadsstyrelsen för att han sparade energi uppe på kemicentrum, men det vågar han inte säga för då tror han att han skryter.
Kort och gott, här fanns en affärsidé som tillsammans med en samhällsekonomisk kris och stor arbetslöshet fick Herman Lindborg och hans söner att starta företaget Lindinvent 1995.
– Vi började med att styra ventilation i labb, vilket är det absolut svåraste man kan göra. Om vi tittar på bolaget idag, har vi kommit från en svår nivå och det har präglat företaget oerhört mycket, säger Mats Lindborg, som är vd sedan 2014, efter att ha tagit över efter sin far.
Mats Lindborg, vd och Thomas Lindborg, vice vd och försäljningschef har varit med sedan bolagets start, när de tillsammans med sin far satt och lödde kretskort i garaget på sommaren. Idag är företaget världsledande med sin egenutvecklade teknik för luftflödeskontroll och ventilationsstyrning.Bild: Hussein El-alawi
När företaget i början på 2000-talet, med Herman i spetsen, började klura på mer hållbara lösningar, som sparar på jordens resurser blev resultatet att Lindinvent blev först i världen med att integrera sensorer i tilluftsdonen. Vilket betyder att det går att kontrollera både koldioxid och temperatur samt behovsstyra ventilationen. Något som gett dem både Stora energipriset och Stora inneklimatpriset.
Idag är deras största kunder fastighetsägare med kontorsmiljöer, skolor och sjukhus och företaget säljer förutom i Sverige även till Norge, Danmark och Estland.
Trots att Herman Lindborg har klivit av som vd går han fortfarande till kontoret varje dag, numera jobbar han ”bara” 40 timmar i veckan. Den rådande pandemin gör dock att han isolerar sig i hemmet och istället närvarar över digitala videomöten. De senaste två åren har han varit upptagen med att ta fram nya produkter, en efterföljare som kommer att släppas till hösten.
– Ett nytt tilluftssystem, som vi tror är det tystaste i världen, berättar Mats Lindborg, men också andra produkter som till exempel en app, från vilken man kan titta på inneklimatet och ställa om temperaturen.
– Herman är den stora hjärnan bakom den, han har tagit fram allt ifrån grundprinciperna till att sätta ihop den, fyller Thomas i.
Från bildskärmen syns och från högtalarsystemet hörs Herman skratta i bakgrunden.
– Det är ju flera utvecklare som är involverade i det här, vi är ju många om det där nu, säger han.
– Så är det ju pappa, men det är ju din bebis, det är du som tänkt ut hur det ska göras.
– Ja, ja, jag ska inte skylla ifrån mig. Jag kan ta en liten del av äran, men det här är ett stort teamarbete och det ligger mycket arbete bakom, från många, förtydligar Herman Lindborg.
Organisationen har utvecklats i takt med tillväxten, till en början var det far och två söner som drev företaget, så ser det inte ut idag.
Firandet av jubileet, med inbjudna nyckelpersoner som på olika sett varit bidragande, blir inte av som planerat. Med respekt för rådande situation skjuts festen på framtiden. ”Det får bli ett 25+1 års jubileum istället, men något litet firande internt blir det”, säger Mats Lindborg.Bild: Hussein El-alawi
– Flera av medarbetarna har jobbat här under många år och är oerhört engagerade, vinnarskallar, antar utmaningar och ser till att saker och ting löser sig, säger Mats Lindborg.
När de nya produkterna är lanserade i höst ska exporten ta fart. Företaget vill få fler att spara energi och menar att resten av branschen tittat och tagit efter.
– Vi är otroligt tacksamma att det blivit en sådan hävstångseffekt, och att pappas ide fått ett sånt genomslag i avseendet att spara energi, säger Thomas.
Mats nickar och fyller i:
– Man får se det på det stora hela, så länge vi klarar oss och har det bra så gör det inget om andra företag också klarar sig bra.
Att jobba inom familjen i 25 år är överkurs menar Herman Lindborg och även en far och hans söner har olikheter, vilka har varit en förutsättning för att det har gått så bra som det har gjort. Rollerna och ansvarsområdena har kristalliserats under resan gång och Herman verkar nöjd med hur rollerna har fördelats.
– Nu kan jag säga goodbye vilken dag som helst, säger han och skrattar.
– Det beslutet får vi nog bli tre om, säger Mats Lindborg.
Fakta

Lindinvent

Säte: Lund

Gör: Ventilationslösningar till kontorsmiljöer, skolor och sjukhus.

Anställda: 85

Omsättning: 191 miljoner kronor (2019)

Resultat efter finansnetto: 23,9 miljoner kronor (2019)

Gå till toppen