Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra fall av covid-19 på äldreboende i Lund – en avdelning isoleras

En av avdelningarna på äldreboendet Solbacken i Lund har isolerats, sedan fyra fall av covid-19 upptäckts. De anhöriga informerades under tisdagen.

Solbackens äldreboende drivs av Vardaga.Bild: Emil Langvad
På Solbacken på Linero finns sex avdelningar med totalt 48 bostäder för äldre. Huvudman är privata Vardaga-koncernen, som driver verksamheten på uppdrag av Lunds kommun.
Under tisdagen informerades anhöriga till boende på en av Solbackas avdelningar om att fyra personer där var sjuka i covid-19.
– Det är ett av våningsplanen som nu är isolerat, säger Katarina Hellberg, vars mor bor på en annan av boendets avdelningar.
Katarina Hellberg, som själv arbetar i vården, är orolig för sin mor – och har reagerat över att så få i personalen testats för coronavirus.
– Så vitt jag vet är det bara en person som testats. Risken är att fast anställd personal stannar hemma med bara milda förkylningssymptom, och så behöver man ta in timanställda istället. Och de är tvungna att tacka ja, annars får de ju ingen lön, säger Katarina Hellberg.
– Det enda sättet att undvika den katastrofala utveckling vi sett i Stockholm är att testa personalen och isolera de olika avdelningarna. Jag har svårt att förstå att inte enhetschefen inte beslutar om testning av all personal nu, säger Katarina Hellberg.
Under tisdagen och onsdagen kontaktade Solbackens enhetschef Irene Stenberg och anhöriga till de boende på den drabbade avdelningen för att berätta om läget.
Irene Stenberg bekräftar att smittan tag sig in på Solbacken – trots sju veckor av besöksförbud och rigorösa säkerhetsåtgärder.
– Det stämmer att vi har fyra konstaterade fall. Den avdelning det gäller är totalisolerad.
Det betyder att personalen går direkt in på den drabbade avdelningen på morgonen, stannar där hela dagen, och går tar bakvägen ut efter arbetsdagens slut.
– Vi har också stängt ned huset så att de boende bara vistas på sina egna avdelningar. All personal bär visir och munskydd, och vi tvättar och spritar överallt. Ingen får komma in på enheten om de visar minsta tecken på sjukdom, som ont i halsen.
Trots det tar viruset sig in.
– Ja, det finns ju ute i samhället. Ändå har vi haft oerhört strikta regler och gott om information om hur vi ska göra.
Vad händer nu? Ska alla på avdelningen och personalen testas?
– Jag har frågat läkaren om vi nu ska testa alla, men nej - vi testar bara dem som har symptom, säger Irene Stenberg.
De fyra fallen på Solbacken är inte de första på äldreboenden i Lund, enligt Anna Borgius, förvaltningsdirektör på vård- och omsorgsförvaltningen. Tidigare har två fall konstaterats, ett på ett kommunalt boende och ett på ett privat.
– Där har vi lyckats hindra vidare smittspridning säger hon. Vi har jobbat med isolering och följt de rekommendationer som finns.
De tidigare fallen konstaterades för cirka två veckor sedan.
På det kommunala boendet har anhöriga till samtliga boende informerats om att man konstaterat covid-19, dock inte om vem som smittats.
– På det andre boendet kan jag inte bekräfta att alla anhöriga har informerats, säger Anna Borgius.
Anna Borgius, säger att det är en svår avvägning mellan öppenhet och sekretess, när det gäller att välja hur mycket information som ska lämnas ut sjukdomsfall på enskilda boenden.
– Vi ska ju vara öppna mot medborgarna, men vi behöver också skydda brukarna och inte bryta sekretessen, säger Anna Borgius.
Kompomisslinjen har blivit att man centralt i kommunen redogör för hur många fall som finns inom en viss del av förvaltningens verksamhet (till exempel särskilda boenden). Däremot ger man inte information om de enskilda enheterna.
Däremot inte sagt att Vardaga, som också omfattas av Lunds kommuns rekommendationer, gjort fel som bekräftat fallen av covid-19 på Solbacken, menar Anna Borgius.
– Vi har sagt att enskilda medarbetare får berätta om det finns konstaterad smitta, men inte på ett sätt så att sekretessen bryts.
I hela Region Skåne hade den 15 maj coronasmitta konstaterats på vart tionde av Skånes 312 äldreboenden. Totalt handlade då om 151 fall, varav nästan hälften i Helsingborg.
Artikeln är rättad. I en tidigare version stod det felaktigt att de fyra covid-19-fallen på Solbacken var de första som konstaterats på ett äldreboende i Lund
Gå till toppen