Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frivillig covid-personal räddar sommaren för vården

Sommaren blir sig inte lik i den skånska sjukvården. Det finns en oro för belastningen på intensivvården och akuten. Men 500 frivilliga som anmälde sig i coronapandemins början och tusentals inarbetade vårdstudenter är med och räddar semestrarna.

Mycket av den planerade operationsverksamheten, som i vanliga fall stängs över sommaren, är redan inställd sedan två månader.
– Det är snarare så att vi kommer att ha mer öppet i sommar, kopplat till intensivvården, akut- och infektionsavdelningar, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Läkarstudenten Martin Larsson har under våren arbetat med sållning av patienter utanför akuten i Lund. Han var en av dem som anmälde sig som frivillig i våras. (Arkivbild)Bild: Johan Bävman
Region Skånes beredskap med mer än dubbelt så många iva-platser på akutsjukhusen som normalt kommer inte att trappas ner över sommaren. Fältsjukhuset som sattes upp utanför Helsingborgs lasarett, och aldrig utnyttjats, blir också kvar.
– Vi vill gärna se att utvecklingen är stabil länge, innan vi drar ner på platser, underströk Pia Lundbom på Region Skånes presskonferens om coronaläget.
Men i planeringen ligger att göra ett av akutsjukhusen, Ystad, till ”covid-fritt”. Alltså att smittade som behöver akut- eller intensivvård istället vårdas i Malmö eller Lund.
Region Skåne har 28 000 anställda inom vården och de kan räkna med att få ut fyra semesterveckor under juni, juli eller augusti, berättade HR-direktören Karin Melander.
– Men det finns en oro hos chefer och medarbetare för att vi inte vet hur pandemin utvecklas.
”Det finns en oro hos chefer och medarbetare för att vi inte vet hur pandemin utvecklas,” sade Karin Melander, HR-direktör, under onsdagens pressträff med Region Skåne.Bild: Johan Nilsson/TT
Rekryteringen av sommarvikarier har ändå underlättats av att flera tusen frivilliga hörde av sig för att hjälpa till i coronapandemins start. Över 500 med vårderfarenhet anställdes. Det är sjuksköterskor, läkare och undersköterskor som jobbat med annat och pensionerade medarbetare.
En snabbutbildning i intensivvård för sjuksköterskor har haft 51 deltagare, som nu arbetar med covid-19-patienter.
Redan inarbetade är också åtta tusen vårdstudenter, som fått förlängd praktik under våren genom avtal med universiteten i Malmö och Lund och högskolan i Kristianstad.
– Vi har säkrat att de ändå kunnat slutföra sina utbildningar, och står redo att ta anställning hos oss, säger Karin Melander.
Det är de lokala sjukvårdsförvaltningarna i Skåne som nu håller i semesterplaneringen.
På Vårdförbundet Skåne har ordföranden Malin Tillgren hittills inte fått några rapporter om att sjuksköterskor, barnmorskor eller biomedicinska analytiker fått problem med sommarsemester.
– Nej, Region Skåne säger att det ska lösa sig och vi litar på det tills vi hör något annat. Det jag vet är att det är ansträngt inom intensivvården, säger hon.
– Det finns, liksom tidigare år, ett erbjudande om ekonomisk kompensation för den som flyttar någon semestervecka till efter sommaren, sex tusen kronor för en vecka och tolv tusen för två. Några kommer säkert att nappa på det.
Gå till toppen