Annons

Annons

Lägre andel smitta bland äldre i Sverige

Coronapandemin

De första resultaten från antikroppstester för covid-19 i Sverige visar att Sveriges äldre har smittats i mindre utsträckning än medelålders och barn, något Anders Tegnell ser som ett tecken på att många äldre trots allt lyckats skydda sig.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Folkhälsomyndigheten presenterar nu de första antikroppstesterna som har genomförts i samarbete med Sci-lifelab, som ska ge en bild av hur många som har smittats av covid-19 i Sverige. Resultaten visar att det är stor skillnad mellan åldersgrupper. Bland personer äldre än 65 år är andelen smittade mindre än i gruppen 20–64 år, och bland barn.

– Det är ett tecken på att den gruppen är ganska bra på att hålla sig isolerad och skydda sig själva. Trots dödsfallen på äldreboenden så visar det att den stora gruppen äldre har lyckats hålla sig så pass isolerade att de inte har blivit lika sjuka som de andra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens.

– Vi ser också att barngruppen har mindre sjukdom än 20–64-gruppen. Återigen är det ett facit på det vi har pekat på; att det inte är där man ser stor spridning, tillägger han.

Annons

Blodproverna har samlats in i nio regioner: Jämtland, Jönköping, Kalmar, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland och Örebro. I Stockholm hittades antikroppar i 7,3 procent av proverna, vilket är en väsentligt högre andel smittade än i övriga Sverige. I Skåne var andelen 4,2 procent och i Västra Götaland 3,7 procent.

Annons

Dessa första resultat speglar läget tidigare i april, omkring vecka 15, eftersom det dröjer några veckor innan kroppens immunförsvar utvecklar antikroppar, förklarar Anders Tegnell.

– Det innebär nog att vi ligger på en siffra på drygt 20 procent i Stockholm nu.

Totalt samlas 1 200 blodprover in från de olika regionerna. Under presskonferensen får Anders Tegnell en fråga från Vetenskapsradion om ett så begränsat antal kan ge ett representativt urval, och hur det kan vara möjligt att dra slutsatser på regionnivå.

– Nu har vi bara tagit de stora regionerna. Våra statistiker bedömer att de kan vara hyfsat säkra, men konfidensintervallen är ju stora, svarar Anders Tegnell.

Insamlingen av blodprover ska pågå under åtta veckor. Det finns dock ett problem med representativiteten, säger Tegnell.

– Det är blodprover som kommer från öppenvården. Vi tittar på hur representativt de kan anses vara. Därför har vi också en dialog med andra som gör stora serologiska tester, för att få en bättre helhetsbild av immuniteten i befolkningen.

I Sverige fortsätter kurvan över antalet avlidna att mycket sakta och hackigt gå nedåt. Men det är fortfarande en allvarlig pandemi som vi kommer behöva leva med länge, understryker Anders Tegnell.

– Det är jätteviktigt att vi fortsätter följa rekommendationerna, så kurvan inte börjar gå uppåt igen, säger Anders Tegnell.

Även kurvan över antalet patienter som får intensivvård visar en nedåtgående trend.

– Det är jätteviktigt att vi inte gör något som bryter de här kurvorna, så vi i alla fall inte får väldigt många nya patienter, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Totalt har nu 3 831 personer avlidit i covid-19 i Sverige. Medelvärdet den senaste perioden där det anses finnas kompletta siffror ligger på cirka 68 döda per dag. Den uppdaterade statistiken visar även att totalt 31 523 personer har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige, vilket innebär att 724 nya fall har registrerats under det senaste dygnet.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy