Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Philip Moding

Det smärtsamma beskedet har nått oss att den tidigare sekreteraren i Kärnkraftskommunernas Samarbetsorgan (KSO) Philip Moding, Malmö, har avlidit i en ålder av 85 år.

Philip Moding (1934–2020).Bild: Thomas Löfqvist
Han var KSO:s sekreterare under organisationens första 30 år. Tillsammans med det dåvarande kommunalrådet i Malmö stad Nils Yngvesson var han initiativtagare till att KSO bildades 1977. Philip var då kanslichef för Sydvästra Skånes Kommunalförbund. Den gemensamma nämnaren för samarbetet var tillsynsmyndigheternas restriktioner för samhällsplanering och markanvändningen kring kärnkraftverken.
Under de 30 åren var KSO en aktiv part i samband med ett antal olika utredningar rörande landet energipolitik samt frågan om kärnkraftens framtid och eventuella avveckling. En studie genomfördes som visade hur en avveckling skulle påverka kärnkraftskommunerna.
Philips analytiska förmåga och hans omvärldskunskap var en stor tillgång för organisationen och kärnkraftskommunerna. Philip var också en av initiativtagarna till att det europeiska nätverket för kärntekniska kommuner, GMF, bildades 1993.
I de kärntekniska kommunerna finns sedan 1981 lokala säkerhetsnämnder (LSN), varför frågor om kärnsäkerhet och kärnenergiberedskap också har varit viktiga för KSO. Philip Moding tog som sekreterare ett viktigt initiativ för att kompetensen i nämnderna skulle säkerställas över tid genom en gemensam utbildning för ledamöter, ersättare och tjänstemän i säkerhetsnämnderna varje ny mandatperiod.
Trots att Philip hade legat på sjukhus en längre tid kunde han delta vid KSO:s 40-årsjubileum 2017, vilket både deltagarna och han själv uppskattade mycket. Som alltid höll Philip ett spirituellt och lättsamt tal om de första 30 åren.
Flera av oss har varma minnen från flera arbetsresor till olika kärnkraftsländer som Philip på ett föredömligt sätt arrangerade fram till att han lämnade sekreteraruppdraget 2007. Vart vi än kom på våra resor klarade han galant av språket vare sig det var tyska, franska eller engelska, vilket naturligtvis gjorde att relationen till värdarna alltid blev väldigt bra. Philip hade glimten i ögat och han kunde ofta berätta en underhållande och tänkvärd historia, som alltid avslutades med finess oavsett på vilket språk den framfördes.
Många av oss har haft ett nära samarbete med Philip och även en personlig relation genom åren och det känns mycket tungt att han inte finns bland oss längre. Samtidigt minns vi gärna den unika personligheten Philip Moding som var både ursmålänningen med mycket kompetens, globetrottern, nätverksbyggaren och en varm och fin person som aldrig glömde sina vänner och kamrater.
De empatiska dragen delade han med sin kära hustru Ingegärd. 

Våra ljusa minnesbilder av Philip Moding kommer att leva länge och våra tankar går nu till hans närmaste anhöriga och familj.
Kärnkraftskommunernas samarbetsorgan
Margareta Widén Berggren
ordförande
kommunalråd Östhammars kommun
ordförande LSN
Ann-Charlotte Olsson Stenkil
vice ordförande
kommunalråd Varbergs kommun
ordförande LSN
Pia Almström
kommunalråd Kävlinge kommun
ordförande LSN
f d ordförande KSO
Carl-Åke Andersson
kommunfullmäktiges ordförande Nyköpings
 kommun
ordförande LSN
Andreas Erlandsson
kommunalråd Oskarshamns kommun
ordförande LSN
f d kommunalråd och f d ordförande KSO:
Ingemar Andersson
Varbergs kommun
Torsten Carlsson
Oskarshamns kommun
Peter Wretlund
Oskarshamns kommun
Roland Palmqvist
Kävlinge kommun
Ted Lindquist
samordnare och generalsekreterare KSO
Gå till toppen