Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisens specialgrupp utreder serie av attentat kopplade till skånsk företagare

En skjutning – och flera anlagda bränder. Polisen har nu tillsatt en specialgrupp som utreder en serie attentat kopplade till en företagare i Sydvästskåne.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här och jobbar för att få stopp på det, säger Anders Samuelsson, utredningsledare.

Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Företagaren driver själv verksamheter i flera skånska kommuner, och har dessutom uppdrag i ett stort antal andra bolag. Händelserna som nu står i fokus har inträffat under våren.
För några månader sedan polisanmälde företagaren en skjutning mot en adress där en av hens verksamheter har lokaler. Händelsen, som inträffade nattetid när ingen var på plats, rubriceras som grovt olaga hot och skadegörelse.
– Det har skjutits genom fönstret. Vi jobbar med det ärendet också, säger Anders Samuelsson.
En kort tid senare larmades polisen återigen till samma adress, efter rapporter om höga smällar. På plats visade det sig att det rörde sig om en mindre brand i byggnaden, där någon krossat en ruta och tänt eld.
Bara några nätter senare utsattes företagaren för ett brandattentat i det egna hemmet. Delar av bostaden förstördes vid händelsen, som polisen utreder som grov mordbrand eftersom det inte finns någon naturlig förklaring till hur den uppstått.
En kort tid därpå drabbades en närstående till företagaren vid en liknande brand. Men den gången upptäcktes elden i tid och kunde stoppas innan den spred sig till intilliggande byggnader. Även den händelsen utreds som en anlagd brand.
När det gäller händelserna som är kopplade till företagaren berättar Anders Samuelsson att man i nuläget jobbar vidare med tidigare uppgifter, förhör och även kommer att bygga på med ytterligare dörrknackning.
– Naturligtvis tar vi allvarligt på det här. Det är flera som är drabbade runtikring det hela.
Han bekräftar också att en misstänkt gärningsman kan ha fastnat på film från en övervakningskamera som plockats in efter den senaste branden.
– Absolut. Vi har något på film. Men det gäller att identifiera och kunna styrka upp. Det är inte bara att plocka in folk, säger Anders Samuelsson.
Tidigare i maj anmäldes ytterligare en omfattande brand i en av företagarens fastigheter. Även här finns misstanke om att branden var anlagd. Liksom vid tidigare händelser under våren skadades ingen person vid tillfället.
Företagaren och en affärspartner är i nuläget också parter i ett tvistemål, där en tredje person kräver ersättning efter en bolagskonkurs förra året.
Anders Samuelsson vill inte uttala sig närmare om vad man drar för kopplingar till anmälningarna som inte direkt rör attentaten mot företagaren och hens närstående.
– Det jag kan säga är att vi ser om vi kan få mer ärenden att bygga vidare på, och vi tittar naturligtvis i andra kommuner också.
Bedömer du att hotbilden är kopplad till företagarens affärsverksamhet?
– Jag kan inte kommentera det.
Är det någon som är frihetsberövad?
– Inte just nu, säger Anders Samuelsson.
Gå till toppen