Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Självtest för covid-19 kan bli lösning på låg skånsk testfrekvens

Kurvan planar ut. Coronaläget i Skåne är fortfarande lugnt och antalet iva-patienter ligger runt tjugo sedan över en månad. Nu provtas fler, men det går långsamt. Självtest för covid-19 via rådgivning på sajten 1177.se kan bli metoden att öka antalet.

– Det möjliggör en kraftigt ökad provtagningskapacitet, sade smittskyddsläkaren Eva Melander på Region Skånes presskonferens om coronaläget.
Det är högt politiskt tryck på regionerna om ökad provtagning, och Skånes siffror är inte så imponerande.
Region Skåne tar lägst andel covid-19-prover i landet, enligt en jämförelse som regeringen nyligen presenterat.
– Det har varit en rejäl diskussion om testning, och det är klart att jag inte är fullt nöjd med att vi inte kommit så långt som jag önskat, sade regiondirektören Alf Jönsson.
Snart kanske det blir möjligt för skåningar att beställa hem provtagningspinnar för självtest via sajten 1177.se. Men inte för oroliga privatpersoner, utan för för prioriterade yrkesgrupper som vårdpersonal och blåljuspersonal.Bild: Johan Nilsson/TT
Någon tidplan för när Skåne ska kunna nå upp till 13 000- 15 000 tester i veckan, regionens andel av det nationella målet, vill varken Alf Jönsson eller Eva Melander ge.
– Jag förstår politikernas ambition, men att bara testa hjälper oss inte. Det är ett verktyg för att förstå och måste följas av en åtgärd för det ska spela roll. Det tappas bort i debatten. Eftersom det är politik blir det avskalat och enkelspårigt, säger Eva Melander.
– Jag är glad och stolt över vad vi systematiskt lyckats bygga upp i Skåne, och de nivåerna vi har.
En väg att testa fler håller på att byggas upp regionalt och nationellt via rådgivningsajten 1177.se. Det kan exempelvis bli möjligt att beställa hem provpinne och teströr för självtest, eller boka tid på en testenhet, berättade Eva Melander.
Då kan det också bli möjligt för fler grupper att bli testade, exempelvis personal i ”samhällsviktiga funktioner” där arbetsgivaren ger klartecken. Men det handlar fortfarande om någon sorts samhällelig eller medicinsk styrning av vem som testas, inte om en möjlighet för oroliga privatpersoner.
Skåne ökar nu sin provtagning, men långsamt. Förra veckan togs 1746 prover, av dem var 580 på sjukhuspersonal och anställda inom äldrevården. Gensvaret har varit stort från kommunerna när det i förra veckan blev möjligt att testa personal på äldreboende och i hemtjänst.
Nu kan även vårdcentralerna och psykiatrin snart börja ta prover och få sin egen personal testad.
Eva Melander påpekar att av alla sjukhus- och omsorgsanställda med symptom som testats hittills har bara tio procent visat sig ha covid-19.
”Jag förstår politikernas ambition, men att bara testa hjälper oss inte. Det är ett verktyg för att förstå och måste följas av en åtgärd för det ska spela roll. Det tappas bort i debatten” säger Eva Melander.Bild: Johan Nilsson/TT
Utvecklingen av covid-19 i Skåne är fortfarande mycket stillsam. Antalet patienter på iva ligger stadigt runt 20, och är snarast svagt sjunkande. Antalet inlagda på vårdavdelning ökar lite, men veckosnittet är 75-85 sedan mitten av april.
Smitta har tagit sig in på cirka 34 av Skånes 312 äldreboenden, men det är fortfarande en låg andel jämfört med andra regioner.
– Varje gång det händer något på ett boende, blir de boende och personalen provtagna som en del i en ”utbrottsutredning”, där Vårdhygien, ansvariga chefer och ibland Smittskydd är med, beskriver Eva Melander.
Regiondirektören Alf Jönsson varnar alltid för att faran långt ifrån är över. Nu säger han också:
– Det ser, hittills, ut som om vi i Skåne klarar att plana ut kurvan. Det har varit bra för samhället, bra för sjukvården. Men vi måste fortsätta stötta kommunerna, skydda vården och våra äldreboenden!
Gå till toppen