Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sverige

VGR börjar testa polis och räddningstjänst

Västra Götalandsregionen börjar nästa vecka att testa bland annat poliser med misstänkt covid-19-smitta. – Vi lägger till räddningstjänst, polis och kriminalvård i ett första steg, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Arkivbild.

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Annons

Det har funnits viss osäkerhet kring vilka som omfattas av det som kallas ”övrig samhällsviktig verksamhet” på Folkhälsomyndighetens prioriteringslista för covid-19-tester.

Men Västra Götalandsregionen inför nu tester för några av de utpekade yrkena till att börja med. Det handlar om personal inom räddningstjänst, polis och kriminalvård som har lindriga sjukdomssymptom.

Annons

– Det är lite svårt att avgränsa den kategorin. Det är väldigt många som ingår i den, så vi börjar med de här grupperna, säger Ann Söderström.

Annons

– Det gäller dem med så lätta symptom att de skulle kunna gå till jobbet om det inte var covid-19.

Sedan tidigare testas vård- och omsorgspersonal i regionen med motsvarande testmetod.

Proverna tas genom ett självtest, som sedan skickas in och analyseras på ett laboratorium i Stockholm. Svaret kommer dagen efter.

Någon specialutbildning för att ta testet på rätt sätt behövs inte.

– Det finns instruktionsfilmer. Du tar ett prov i näsan och ett i svalget och så blandar du dem och skickar in i ett rör. Det kan vem som helst göra, säger Ann Söderström.

– Vi behöver bara få i gång logistiken, men jag tror att vi kan börja i alla fall i nästa vecka. Sedan är det alltid en liten inkörningstid.

Fakta

Prioriteringslistan

Folkhälsomyndighetens prioritering för provtagning:

1. Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, boende inom omsorg och på institutioner, samt numera även individer som varit långvarit sjuka med symptom och som söker vård på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning

2. Personal inom sjukvård och omsorg

3. Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet

4. Övriga relevanta delar av samhället

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy