Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Krisen kan leda till mer nordiskt gränssamarbete.”

Politiker i de nordiska länderna har idag tätare kontakter över gränserna än före corona, skriver Paula Lehtomäki, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.

Även om vi väljer olika vägar i en del frågor finns samarbete och tanken på fri rörlighet djupt rotade i vårt nordiska dna, skriver Paula Lehtomäki.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Gränsregionerna i Norden drabbas hårt av coronapandemin. Största delen av de tiotusentals människor som varje dag normalt reser över gränserna stannar hemma på grund av nationella restriktioner.
Det är ett hårt slag mot samhällena längs gränserna, inte minst ekonomiskt. Liksom mot den fria rörligheten, som i decennier varit ett varumärke för Norden.
Men det betyder inte att det nordiska samarbetet har lagts på is. Tvärtom.
Politiker i de nordiska länderna har idag tätare kontakter över gränserna än före corona. I tider av kris är det naturligt att vända sig till sina grannar för att utbyta information och best practices.
Även om vi väljer olika vägar i en del frågor finns samarbete och tanken på fri rörlighet djupt rotade i vårt nordiska DNA.
Det samarbete och de gemensamma strukturer som har byggts upp mellan de nordiska länderna i generationer är en styrka i kriser. Kontaktnät och tillit är verktyg som hjälper för att lösa gemensamma problem.
Ett exempel är Gränshinderrådet, som arbetar för att undanröja hinder för den fria rörligheten i Norden. Rådet är extra aktivt i coronatider, och jobbar för att minimera de negativa konsekvenserna för rörligheten, särskilt för de 65 000 människor som arbetspendlar över gränserna.
Arbetet, som görs i samarbete med de gränsregionala informationstjänsterna och nationella myndigheter, har gett resultat. Bland annat en lösning på till vilket lands socialförsäkringssystem en gränspendlare hör när coronakrisen leder till hemarbete. Även problematiken kring vilket lands a-kassa en person tillhör vid hemarbete är löst, liksom hur gränspendlare och företag som verkar över gränsen i Öresundsregionen ska omfattas av de hjälppaket som Sverige och Danmark har infört.
När våra länder åter öppnas har vi en unik möjlighet att samarbeta och utnyttja våra kompletterande styrkor, och samtidigt främja den gröna omställningen i linje med visionen att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030.
Coronakrisen kan leda till betydligt mer nordiskt gränssamarbete.
Paula Lehtomäki , generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, det officiella samarbetsorganet för de nordiska regeringarna inom ramen för det nordiska samarbetet. Ministerrådet är inte ett enskilt råd utan flera, som består av ministrarna inom respektive fackområde.
Gå till toppen