Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bris: Viktigt att ge barnen hopp

Många barn som lever i utsatthet riskerar att få det extra svårt i sommar, efter en redan ovanligt tung vår.
– Det är viktigt att vuxna som finns runt barnen stöttar och pratar på det sätt man kan, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris som stärker sin bemanning inför sommaren.

Många utsatta barns situation förvärras under sommaren. Arkivbild.Bild: Isabell Höjman/TT
Under sommarlovet finns ofta gott om tid för familjer att vara tillsammans. Något att se fram emot för en del, men för många barn kan mer tid med familjen leda till att en redan utsatt situation förvärras.
Det märks bland annat hos Bris som varje år får fler samtal under sommarmånaderna. I år kunde dock en stor ökning av samtalen om problematik i familjen och familjekonflikter noteras redan i april, jämfört med en genomsnittsmånad 2019. Antalet samtal i den kategorin har fortsatt att vara högt även i maj.
– Vi har under april sett 60 procent fler samtal om familjekonflikter än i en normalsituation. Det är även stora ökningar när det gäller samtal om psykiskt våld och fysiskt våld, säger Magnus Jägerskog.
Barnrättsorganisationen har under våren ökat sina öppettider och anställer fler kuratorer inför sommaren.
På många håll minskar barnens normala kontakter med olika funktioner i samhället som i vanliga fall upprättar orosanmälningar. Under våren talas det mycket om gemensamt ansvar och att alla ska hjälpas åt i dessa tider, och i den här situationen kan vuxna göra insatser för utsatta barn i sin närhet, säger Magnus Jägerskog.
– Man kan se till att ha ett extra lyhört öra i trappuppgången. Och om man faktiskt har en oro för att ett barn far illa, att man också gör en orosanmälan.
I början av pandemin handlade många samtal till Bris om oro för själva viruset, men nu vill många prata om isoleringen, och att tillgängligheten till samhällets stödfunktioner blivit sämre.
Magnus Jägerskog poängterar att det behövs en fungerande struktur och rutiner i en vardag som inte är normal.
– Dels är det en uppmaning till samhällets stödinstanser att försöka hitta vägar i den här situationen, dels handlar det om vad vi alla kan göra som vuxna: att stanna upp och vara tillgängliga för barn i vår närhet.
Och även vuxna som själva känner stor oro kan visa omtanke för barnen, säger Jägerskog.
– När man samtalar med barn är det viktigt att våga ställa frågor och visa att man bryr sig. Och i den här situationen bör man, på det sätt man känner att man kan, inge hopp om att det finns ett slut på den här situationen, även om man inte kan utlova när det händer eller hur det kommer att se ut.
Fakta

Bris

Barnens rätt i samhället (Bris) är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer och stöttar barn i utsatta situationer.

Alla barn och unga upp till 18 år kan vända sig till Bris via mejl, telefon eller chatt och få stöd av en kurator.

Telefonnumret 116111 är det officiella stödlinjenumret för barn i Europa och det leder till landets egen officiella stödlinje. I Sverige leder numret till Bris, där telefonen och chatten har öppet på vardagar klockan 9–12 och 14–21 och på helger klockan 14–21.

Folkrörelsen Bris bildades 1971 med målet att införa förbud mot barnaga i Sverige.

Källa: Bris

Gå till toppen