Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldrar krävs på svar om förskoleplatser innan politiker beslutat om nerläggning

När barn- och skolnämnden på tisdag avgör om Nyvångs förskola ska läggas ner har föräldrarna redan tvingats ta ställning till ersättningsplatser på andra förskolor i Dalby.

Sydsvenskan berättade i veckan att en nerläggning av Nyvångs förskola valts ut som den bästa lösningen av barn- och skolförvaltningen i Lund. Orsak: ett krympande antal förskolebarn och ett växande behov av grundskolelokaler.
Ett dialogmöte har hållits med föräldrar till 25 berörda barn och förvaltningen har begärt in önskemål om vart barnen ska flyttas.
Men redan innan politikerna fattat det avgörande beslutet att verkligen lägga ner Nyvångs förskola har föräldrarna nu fått besked om vart man vill flytta deras barn. Och de behöver tacka ja till platserna senast den 26 maj – samma dag som barn- och skolnämnden håller sitt sammanträde.
– Det bidrar till känslan av att de redan tagit beslutet och att allt är ett spel för gallerierna, säger Dalbymamman Malin Olausson, som lämnat in ett Lundaförslag med olika alternativ.
Barn- och skolnämndens ordförande Mia Honeth (L) säger att hon förväntar sig information från förvaltningen om hur dialogen med föräldrarna gått. Hon vill också veta i hur stor utsträckning föräldrarnas önskemål kunnat tillgodoses, innan hon är redo att fatta beslut på tisdag. Om det kommer att finnas politisk enighet om en nerläggning vet hon inte ännu.
Vilka signaler tycker du att det sänder att föräldrarna ska tacka ja senast samma dag som ni tar beslutet?
– Det har varit en lite kortare process än det kanske brukar vara. Vi får titta på det. Jag vill inte kommentera det ännu. Vi kommer att ta diskussionen på tisdag. Vi har en del frågetecken som måste rätas ut innan vi kan fatta beslut.
De alternativ som Dalbymamman Malin Olausson skickade in till Lunds kommun gick först inte att rösta på som Lundaförslag. Hon fick beskedet att det inte skulle publiceras eftersom det om 60 dagar troligen inte fanns någon möjlighet att påverka.
Men sedan Sydsvenskan publicerat en första artikel om Nyvångs förskola ändrades beslutet. Och när Lundaförslaget lades ut på fredagen fick det successivt allt fler röster. Malin Olaussons synpunkter har även skickats till barn- och skolnämnden inför dess beslut.
Det krävs minst 100 röster för att en nämnd i Lund ska behöva ta upp ett Lundaförslag. Varje förslag får 60 dagar på sig att samla röster.
Gå till toppen