Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Elis Holm

Elis Holm, Lund, har avlidit i en ålder av 73 år. Närmast sörjande är hustrun Lena, barnen Katarina och Sofie, samt släkt och många vänner från jordens alla hörn.

Elis hade sitt ursprung i Småland där hans sommarhus i Ryd var ett Mekka för radioekologisk samvaro och forskning i humusrika sjöar.
Elis var en av mina första doktorander som redan 1973 började studerade de naturligt radioaktiva ämnena bly-210 och polonium-210 i renlav.
Elis började 1974 utforska plutonium som likt polonium-210 är alfa-strålare som kräver radiokemisk separation för att kunna detekteras. Här visade Elis oanade talanger i att utveckla radiokemiska separationsmetoder.
Han blev vida uppmärksammad för sina plutonium-analyser och rekryterades av Internationella atomenergikommissionen till deras laboratorium i Monaco där han byggde upp en världsunik bas för plutonium analyser i marin miljö. Doktorandstudierna som han bedrev parallellt, resulterade 1977 i doktorsavhandlingen ”Plutonium isotopes in the environment: a radioecological study”.
Elis genomförde tillsammans med KjellÅke Carlsson (död 2016) och undertecknad en lång rad polarexpeditioner. Det började med Ymer-80 expeditionen där sedimentprover från Arktiska oceanen visade sig innehålla plutonium från de Sovjetiska kärnvapenproven på Novaja Zemlja vilket orsakade högljudda reaktioner från Norska strålskyddsmyndigheten.
Swedarpexpeditionen 1988-1989 lämnade Göteborg med Stena Arctica med destination Antarktis. Vår hytt ombord blev kallad ”fällan” för ingen kunde passera där utan att bli infångad av Elis muntra tillrop.
Efter att den ryske agenten Alexander Litvinenko förgiftades av Polonium-210 ökade intresset för Polonium-210. Elis medverkade 2009 i arrangerandet av en internationell Polonium konferens i Sevilla. Han bad mig att ge en översikt av våra tidiga studier på 1970-talet av polonium i födoämneskedjan lav-ren människa. Vid nästa Polonium konferens 2013 i Indien blev Elis förhindrad att deltaga så jag fick där presentera även hans arbeten om Polonium i varg från Norge och Sverige.
Vid Poloninum konferensen november 2016 uppsökte Elis och jag en kväll kvarteren där Elis bodde då han forskade i Sevilla. På hans stamkrog intog vi argentisk biff som grillades vid bordet, medan vi pratade om minnen från Lund och våra polarfärder. Det blev en oförglömlig sista gemenskap med den naturliga spiritualitet och värme man alltid upplevde tillsammans med Elis.
Inom den radioekologiska forskarsfären är Elis vart man än kommer välkänd och mycket omtyckt.
Han delade generöst med sig av sin expertis och var alltid personligen engagerad i den sociala gemenskapen. Hans torra humor bidrog till många roliga stunder i hans sällskap. Elis ägnade sina doktorander stor omtanke och det är många som saknar Elis och hans påringningar, som var hans sätt att hålla frekvent kontakt både med doktorander och medarbetare.
För doktorander, medarbetare och vänner i Lund och Malmö
Bertil RR Persson
professor emeritus medicinsk radiofysik i Lund
Gå till toppen