Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Gösta John Bredberg

Gösta John Bredberg, Skillinge, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 85 år. Våra tankar går till hans närmaste, hustrun Birgitta och deras sex barn, Christer, Mats, Henrik, Sara, Johanna och Jin med familjer.

I december 1980 greppade Gösta John ordförandeklubban i handbollsklubben H43 Lund. Han kom in som en idérik ordförande, handbollspappa såklart men också med en bakgrund från reklam- och marknadsföringsbranschen.
De närmsta åren därefter kom han att prägla föreningen med sina projekt och ett för tiden okonventionellt tänkande där han starkt utnyttjade sin kreativitet, sitt mod och sin vilja att lämna de inkörda spåren för att kasta sig ut på oprövad mark.
H43 hade då nyligen flyttat till klubbhuset på Nygatan 6 och Gösta John bidrog till att renovera huset som kom att bli Lunds absolut finaste klubbhus. Gösta John målade och spikade kanske inte själv men hans idéer och engagemang bidrog i allra högsta grad till finansieringen av renoveringen. Bland annat marknadsfördes och såldes tavlor av Åke Arenhill och Jörgen Fogelquist samt 500 byggstenar med numrerade innehavarbevis.
Gösta Johns vida kontaktnät innebar också att sponsorintäkterna ökade i och med att ett mer professionellt marknadstänk fick fäste i klubben. Han såg även till att näringslivet fick en tydligare representation i styrelserummet. Det var också under Gösta Johns ordförandeskap som H43 Lund blev gatuköksägare när man förvärvade Meriten som vid den tidpunkten var Lunds mest välkända snabbmatsrestaurang.
När H43 firade 40-årsjubileum 1983 bjöd Gösta John, i H43:s regi, in Jerusalems Symfoniorkester för en unik konsert på dåvarande Olympen på Sparta. Biljettförsäljningen gick aningen trögt men Gösta John drog i några trådar och det renderade i ett inslag i Sydnytt med ett handbollslag som genomförde en träning iklädda frack – allt för att manifestera den ”tydliga” kopplingen mellan handbollsharmoni och filharmoni. Biljettförsäljningen tog naturligtvis fart.
I samband med jubileet lanserade H43 sloganen: ”Vi har gjort det i 40 år. Inför publik”.
 Naturligtvis hade Gösta John fler slogans i rockärmen som sedermera prydde bilbakrutor och kofångare i staden, till exempel ”Lund har två allsvenska handbollslag, det andra är Lugi”.
Klubben tryckte också upp blåa haklappar med texten: ”Eliten e liten”. Haklapparna delades ut som gåva till alla nyfödda på BB i Lund det året, allt för att tidigt förbereda våra yngsta lundabor för en senare karriär i någon bollskola. Inte helt förvånande så hade Gösta John tagit den sloganen från en kampanj som Folkpartiet lanserade när de var på vippen att åka ut riksdagen några år tidigare.
Gösta John tog också initiativ till konfirmationsläger för handbollsspelare som ägde rum på lägergården Klinta vid Ringsjön. I samarbete med Svenska kyrkan och prästen Tommy Qvennerberg anordnades konfirmationsundervisning som kombinerades med träning och andra aktiviteter. Idag är det snarare regel än undantag att konfirmation och fritidsintressen kombineras. När H43 på Gösta Johns initiativ startade det på 80-talet så var det unikt.
Vår blåa handbollsfamilj har blivit en profil fattigare men humanismen, energin, kreativiteten, värmen och humorn tar vi tacksamt med oss i vårt arv från Gösta John när vi reser vidare mot nya okända mål.
För vännerna i H43 Lund.
F d ordförandena
Jonas Brandt
Jan Kockum
Bo Uddenäs
Gå till toppen