Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny uteservering i Lund vill ge Berlinkänsla

Ruffigt som i Berlin, fast med coronamässiga avstånd. Det är målet för nya sommarserveringen på Mejeriet.

Mejeriet förbereder sin nya uteservering på baksidan inför sommaren.Bild: Emil Langvad
Mejeriet har liksom andra nöjesetablissemang drabbats hårt av restriktionerna på grund av corona. Ändå hoppas Mejeriet att kunna ha sin sommarterrass 2020, under Sommarlund som vanligt.
– Vi har flyttat hela vårt program till hösten, det känns som tråkiga mörka tider. Vi har försök hitta en pepp, försöka hitta nya sätt att få folk att komma hit, säger Martin Blomberg, producent på Mejeriet.
Intresset finns, det är han övertygad om. Den vanliga, mindre uteserveringen på framsidan är redan öppnen fredag-lördag.
– Vi har redan haft kvällar när vi har haft ”mycket" folk, inom citationstecken. Jag upplever att folk längtar efter att komma ut, och vi är ett ställe där det är ganska lätt att hålla avstånd.
Med den nya uteserveringen ska det bli ännu mer yta att sprida ut sällskapen på, på det som i dag är parkeringsområd på baksidan av Mejeriet, och bakom det gamla stallet som nuförtiden används för teater.
– Vi har länge velat göra i ordning baksidan. Många som går förbi säger att det ser ut som Berlinuteservering. Det ser ännu ruffare ut än Mejeriet i övrigt.
Det är inriktningen på evenemang som ställer till det för Kulturmejeriet denna coronapräglade vår.
– Restauranger får ha 300 pers på sin uteservering, men så fort du har ett evenemang av något slag så får det helt plötsligt bara vara 50 personer, säger Martin Blomberg.
Och Mejeriets sommarterrass har alltid byggt på just evenemangen. Både quiz och humorterrass hoppas producent Martin Blomberg att de ska kunna hålla inom riktlinjerna.
– Vi kan ha 50 pers som quizar på ena sidan, och sen kan vi ha folk på baksidan också. Vi vill gärna att man kommer till Mejeriet för kulturevenemang, men vi vill också gärna att man kommer hit och tar en öl.
1 juli är datumet för första quizet, och tills dess ska uteserveringen på andra sidan vara klar, och öppen fredag-lördag. Delar av serveringen kommer vara under skärmtak. Kanske blir det plats för boule, pingis, dj:s på fredagar och att baren kan göra "kul grejor med dryck", säger Martin Blomberg.
– Vi har inte ekonomi att göra världens mest ”spejsade” plats, men vi jobbar på våra kontakter. Vi var ute hos vår däckbytar-Jörgen och fick hämta en massa däck som kanske blir barbord och serveringsytor. Det är många som har blivit kreativa i de här dagarna. Det är en terapeutisk sak också att komma hit och snickra ihop och känna att vi gör något.
”Det är en häftig yta, det kommer bli som lilla Berlin här bakom” säger Martin Blomberg (till höger). ”Inget är spikat än, men vi har planer på att kunna erbjuda lite aktiviteter här. Typ pingisbord och kanske en boulebana”, säger Fredrik Jönsson.Bild: Emil Langvad
Gå till toppen