Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Nyamko Sabuni stakar ut framtiden – genom att lyssna till lokalpolitiker

Sydsvenskan tog i helgen upp tråden om att lobbybyrån Nordic PA påstås ha påverkat Liberalernas politiska dagordning. Väl insatt i partiets politik och hur man arbetar politiskt framstår SvD:s artikelserie i ämnet som svagt underbyggd.
Redan 2017, innan Sabuni tillträdde, fattade Liberalerna beslut om att elektrifiera trafik. Sanningen att säga är det inte Sabuni som bestämmer det, inte Scania heller för den delen. Ytterst är det partimedlemmar och lokalpolitiker.
Sedan Sabuni tillträdde har hon varit oerhört lyhörd för förslag och dialog med Liberalerna Lomma-Bjärred. Senaste svaret löd: ”Era frågor är relevanta och det kommer finnas anledning att återkomma till dem. Men ännu viktigare är vad ni anser vi borde göra för att möta de olika utmaningarna.”
Nyligen skrev också Liberalernas ledning till alla partimedlemmar och bad dem prioritera vad partiet ska göra. Redan när Sabuni tillträdde som partiledare var hon tydlig med att hon skulle vara en lyssnande partiledare och ta in reflektioner från såväl partiveteraner som nya medlemmar och näringslivet. Trist då att det gedigna arbetet att bygga nytt solkas ned av anonyma påståenden om lobbyism.
Mer öppenhet när det gäller lobbyism behövs i Sverige. I USA kan man se varifrån enskilda politiker fått bidrag ner till tre dollar. Det borde vi införa i Sverige också.
Demokratiutredningen 2014 slog fast att det inte är önskvärt att registrera lobbyister. Varför? Jo, de flesta som karaktäriserades som lobbyister var intresseorganisationer och ideella organisationer. Grundläggande enligt demokratiutredningen är också att det inte är något fel att organisationer försöker påverka beslutsfattare. Sabuni har börjat staka ut vägen, demokratiska processer tar tid, särskilt när man bygger underifrån.
Att inte någon enda liberal offentligt gått ut och inför öppen ridå fört Sabuni till stupstocken i ett parti som beskrivits som att det har ”dödslängtan” får ju ändå ses som ett stöd till Sabuni. Att hon är på väg att läka ett splittrat parti och forma i motsats till vad journalister ofta vill tillskriva henne en socialliberal agenda. Vad kan vara mer socialliberalt än att ge alla barn den bästa skolan och möjlighet att forma sin framtid, samt förverkliga att Sverige inte ska ha några utanförskapsområden 2030.
Icke desto mindre är det viktigt nu när Sabuni tar taktpinnen att tydligt kommunicera att styr, det gör inte före detta partitoppar som bytt jobb till lobbyister. Det gör alla de medlemmar och förtroendevalda liberaler hon för intensiva samtal med dag och natt. Liberalerna Lomma-Bjärred vet, vi blir lyssnade på och ser att våra ideer är på väg att förverkligas.
Sandra Pilemalm Ledamot kommunstyrelsen samt kommunstyrelsens arbetsutskott i Lomma. Ordförande och gruppledare Liberalerna Lomma-Bjärred.
Gå till toppen