Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Salivavstånd när danska teatrar öppnar igen

Skådespelare i Danmark måste hålla avstånd på scenen. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Danska nöjes- och kulturinstitutioner kommer snart att slå upp dörrarna igen, efter att ha varit stängda en längre tid på grund av coronaviruset. Bland annat kommer teatrar kunna ge föreställningar för publik – men med hårda förhållningsregler för att garantera säkerheten.
Ett av kraven är att skådespelare håller minst två meters avstånd till varandra och till publik, inte minst på grund av den salivutsöndring som sker vid kraftigt agerande.
”För aktiviteter med kraftig utandning där droppar bildas och kastas längre bort från personen än vid normalt tal, till exempel genom att sjunga, skrika, agera eller anstränga sig fysiskt, måste två meter hållas”, står det i Kulturministeriets riktlinjer, enligt Ritzau.
Vidare måste teatrar och biografer sprida ut publiken i lokalerna så att vartannat säte är tomt, samtidigt som kulturinrättningarna uppmanas införa nummersystem vid biljettköp för att undvika köbildningar.
Gå till toppen