Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige framstår som vilset när coronakrisen stärker EU som tysk-fransk allians

Sverige blir en allt vilsnare aktör i Europa när EU under coronakrisen styrs mer från Berlin och Paris. Sverige har länge litat på brittisk uppbackning. Nu måste vi förankra vår EU-politik på fler håll i Europa, men det är vi fortfarande ovana vid.
Det hävdar Katarina Engberg, senior rådgivare vid Svenska institutet för Europapolitiska studier.

"Sverige måste vara tidigare inne i förhandlingsprocesserna i EU", säger Katarina Engberg, som menar att Sverige ännu inte hämtat sig från chocken efter britternas EU-utträde.Bild: MATTIASBARDA.SE
Coronakrisen skapar nya spänningar i Europa. Storbritannien har lämnat unionen. Östeuropas allt mer auktoritära EU-länder distanserar sig från unionens kärnvärden. Sydeuropeiska länder klagar över bristande EU-solidaritet. Nordeuropeiska EU-länder gör sitt bästa för att slippa betala för en dyrare EU-budget och skyhöga coronakostnader.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen