Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund kan få vänta länge på ny bokbil

Det finns risk för att Lund får vänta länge på en ny bokbil. Den ska ersätta bokbussen som såldes till Norrland. Om oturen är framme kan det ta över ett år, delvis på grund av coronapandemin.

Sista datum för att lämna in anbud är 15 juni. Hur lång tid det tar innan den levereras beror på vem som vinner.
Gunnar Brådvik (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, spår att det kan gå på fyra månader – eller ta över ett år.
Det är inte osannolikt att det tar lång tid. En av de främsta tillverkarna av bokbilar i Europa är Fiat, vars bilfabriker länge varit stängda i pandemins epicentrum.
Hade det inte varit en bra idé att behålla den gamla bokbussen ändå?
– Det hade inte hjälpt oss så mycket under den här pandemin. Andra kommuner som har kvar sin bokbuss kan bara släppa in en till två personer på grund av smittorisken. Det är så litet och trångt i en buss, säger Gunnar Brådvik.
Volontärleveranser av böcker till personer i riskzonen för covid-19 har varit efterfrågade på Östra Torn. Om pandemin får ett utsträckt förlopp kan Gunnar Brådvik tänka sig två lösningar om bokbilen dröjer. Antingen fortsatta leveranser av böcker genom volontärer – om de vill fortsätta med sina insatser, eller upprättande av en mindre, tillfällig, utlåningsverksamhet. Den skulle exempelvis kunna inrymmas på Östra Torn 4-H gård.
Gå till toppen