Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Bill Greitans

Bill Greitans, Kåseberga, har avlidit i en ålder av 72 år. Han sörjes närmast av Mitdlaraq (Miclara), barn och barnbarn.

En av Kåsebergas mest färgstarka profiler har efter en tids sjukdom gått ur tiden. Bill Greitans har tillsammans med sin kära Miclara gjort Kåseberga bykrog till en mittpunkt i vårt lilla fiskeläge.
För knappt tjugo år sedan köpte Miclara en fastighet i Kåseberga och på så vis uppstod Kåseberga bykrog som snabbt blev ett kärt vattenhål.
Bill stod i baren, serverade och snackade, Miclara med sin välsmakande danska meny slet i köket. Tillsammans skapade de ett välsmort team med kärlek och omtanke för sina gäster. Gäster och gäster, alla i byn blev deras vänner långt utanför krogens verksamhet.
Bill var ingalunda bekant med krögarlivet. Hans kompetens låg inom konsten och framför allt bildkonst. Bill hade gått i mästerlära och lärt allt om inramning och senare tryckteknik, färger etc. Han blev expert och därmed följde det en rad uppdrag.
Otaliga är de bildkonstnärer som fått hjälp av Bill och hans Malmöbaserade företag Lime Grafik och som nu i olika medier uttrycker sin tacksamhet för hans inspiration och mentorskap.
För oss mätta och välskänkta gäster på Bykrogen blev Bill en god vän och ett bollplank i stort och smått. Bills framtoning var alltid varm och vänlig men kunde vara både vass och frän om det behövdes.
Ett oförglömligt tillfälle var när spritkontrollanter gjorde krograzzia runt om i Ystad kommun. Ett trettiotal gäster hade samlats på Bykrogen för en litterär Piraten/Broman-afton. Bill upplyste kontrollanten att det serverades snaps, öl och vin.
På frågan om alkoholfria alternativ svarade Bill att det fanns alkoholfri öl.
Kontrollanten undrade om det inte fanns alkoholfritt vin.
– Nä, sa Bill, det smakar så räligt så det är det ingen som vill ha.
Någon skandal blev det alltså inte och det var alla tacksamma för, inte minst Bill eftersom han hade en före detta justitieminister i salongen.
Nu finns inte Bill mer och vi som är kvar får en tristare jordevandring.
För vännerna i Kåseberga
Bruno Beijer
Per Hellsvik
Pierre Rosén
Erik Jonsson
Gå till toppen