Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medicin som kortar covidvård – ny studie

Remdesivir har tidigare tagits fram för behandling av ebola, men visade sig i det fallet inte ge avsedd effekt. Arkivbild.Bild: AP/TT
Det experimentella läkemedlet Remdesivir förkortar vårdtiden för covidpatienter, enligt en preliminär studie i New England Journal of Medicine.
Sjukhustiden blev i genomsnitt fyra dagar kortare för dem som tog medicinen jämfört med dem som fick placebo. Personer som fick Remdesivir kunde lämna sjukhus efter i snitt elva dagar.
I beräkningarna såg forskarna att de som fick det experimentella läkemedlet överlevde i högre grad, men resultatet gick inte att bevisa vetenskapligt.
Remdesivir får användas vid behandling av covidpatienter inom sjukvården i USA under den rådande coronakrisen, enligt ett tidigare beslut som fattades första maj av det amerikanska läkemedelsverket FDA. Ett liknande besked väntas inom kort komma från EU, vilket innebär att medicinen också kan användas i Sverige.
Gå till toppen