Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Servitören som sadlade om för kärlekens skull

Han har rest ett och ett halvt varv runt jorden, serverat kändisar femstjärnig mat och arbetat på en klassisk engelsk herrklubb. Men Riccardo Cannone tröttnade på det efter att nästan ha brunnit inne och blev istället lastbilschaufför med Oxie som bas. Nu fyller han 50 år.

Riccardo Cannone har serverat celebriteter över hela världen men tröttnade så nu kör han lastbil i Malmö.Bild: Ulf Sundberg
Riccardo är född i Stuttgart av italienska föräldrar som några år senare flyttade tillbaka till Italien där Riccardo växte upp i staden Verbania vid Lago Maggiore i Piemonte.
– Jag hade en bra uppväxt men när det så småningom blev dags att välja utbildning ville jag inte plugga vidare och började på restaurangskolan i Stresia istället.
Det beslutet har han aldrig ångrat och utbildningen på en av Italiens bästa restaurangskolor tog honom ut i världen.
De första jobben var i Schweiz innan det var dags att återända hem för militärtjänsten.
– Jag placerades i luftvärnet men såg inte många flygplan under min tid där eftersom jag arbetade som servitör på officersmässen.
Nästa anhalt blev London där han så småningom fick jobb på The Connaught och avancerade till hovmästare på den michelinstjärnebelönade restaurangen.
– Jag kunde redan lite franska och tyska efter mina år i Schweiz men ville lära mig engelska innan jag gick vidare.
Han arbetade även på Harrys bar som var en engelsk herrklubb med en hel del celebriteter som gäster.
– Jag har serverat alla möjliga från Robin Williams och Spice Girls till Pehr G. Gyllenhammar.
Men Riccardo ville vidare och mönstrade på kryssningsfartyget MS Sagafjord.
– Vi seglade jorden runt innan fartyget förstördes i en eldsvåda utanför Hong Kong. Jag klarade mig precis men tog en paus från jobbet innan jag mönstrade på hennes systerfartyg MS Vistafjord som även det förstördes i en brand.
Då hade Riccardo träffat Christina och paret bestämde sig för att återvända till London och med sig tog han den världskarta han fyllt med nålar över alla destinationer han besökt.
Efter något år kom Christina in på en hotellutbildning i Göteborg och Riccardo följde med. Då hade hon även blivit gravid så paret bestämde sig för att flytta till hennes hemstad Malmö och stanna i land.
– Jag började leta jobb och arbetade på Tivoli i Köpenhamn i något år innan jag tröttnade på de sena kvällarna och att inte träffa familjen så jag ville sadla om.
Istället utbildade han sig till lastbilschaufför och idag arbetar han för Falkenklevs åkeri. Det innebär körningar över hela Skåne innan han är hemma i Oxie på kvällarna.
– Då hinner jag umgås med familjen och har även börjat som nattvandrare i Oxie. Jag kände att jag ville göra något för samhället och det passar mig.
Övrig tid är det mycket att fixa med huset och så missar han inte någon av sonens fotbollsmatcher.
– Jag går på MFF:s matcher ibland men mitt favoritlag är Juventus. Det finns en del som inte gillar det men jag håller på dem.
Ett par gånger om året brukar familjen resa "hem" till Italien men i år blir det ingen resa och ingen av släktingarna kommer hit för att fira hans 50-årsdag.
– Jag hoppas kunna ha en fest i höst istället när Coronapandemin förhoppningsvis lagt sig. Nu blir det ett mindre kalas med några vänner och Christinas släkt.
Då kan alla se på världskartan med nålarna som hänger hemma i huset och minner om hans tidigare liv.

Riccardo Cannone

Gör: Kör lastbil, tidigare servitör på krogar jorden runt.
Bor: I Oxie i Malmö.
Familj: Sambon Christina Johnsson, två flickor och en pojke mellan 10 och 13 år.
Aktuell: Fyller 50 år den 23 maj.
Gå till toppen