Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storpack i butiken ökar matsvinnet

Storförpackningar i matbutikerna leder till att vi köper mer än vi behöver. Och det ökar matsvinnet. – Vi borde fokusera på att förpacka maten så att mindre mat slängs, säger Helén Williams, forskare vid Karlstads universitet.

"Om konsumenten slänger 15 procent av de som bärs hem då säljer branschen 15 procent mer till oss än vad som behövs", konstaterar docent Helén Williams som forskat om förpackningarnas påverkan på matsvinn.Bild: Privat
Alla har väl slängt mat. Något som stått för länge i kylen, frukt som har blivit dålig eller så har vi sköljt bort det sista ut yoghurtförpackningen. Men varför blir det så? Det finns många förklaringar. Men en orsak, visar en ny forskningsrapport från Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, är hur maten förpackas.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen