Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmökafé får anmärkning för trängsel

Ett Malmökafé har fått en anmärkning för hur de sköter coronarestriktionerna. Sammanlagt är det nu sex ställen i Malmö som väntar på återkontroll med risk för stängning.

Bild: Henrik Montgomery/TT
Miljöförvaltningen fortsätter sina kontroller av Malmös restauranger och kaféer. Den gångna veckan var det 40 verksamheter som fick besök. Några av dem fick mindre påpekanden, men ett Malmökafé fick en anmärkning på hur de löst möbleringen i coronatider.
Sedan de specifika corona-inspektionerna startade har det gjorts 190 kontroller och det har noterats avvikelser på 30 ställen. Men flera av dem har nu åtgärdat sina brister. Sammanlagt är det nu sex verksamheter som lever i riskzonen då de har fått en anmärkning, men ännu inte blivit föremål för återkontroll. Kvarstår bristerna riskerar de att anmälas till Smittskydd Skåne och eventuellt stängas.
Av de sex ställena ligger fyra av dem runt Lilla torg och där har problemet varit köbildning utanför restaurangerna.
– Det är oklart om verksamheterna kan svara för att det blir köbildning ute på torget för att folk inte följer deras uppmaningar, säger David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.
Generellt tycker han att Malmös restauranger och kaféer sköter sig bra, men att det är tydligt att miljöförvaltningens tillsyn behövs då det fortfarande tillkommer problem.
Ni får in en hel del tips från allmänheten på restauranger som inte sköter sig. Upplever ni att allmänheten har en korrekt uppfattning om vilka regler som gäller?
– Det är lite varierande. Ibland är det absolut befogat, men ibland har tipsaren missuppfattat reglerna. För restaurangerna gäller ju en armlängds avstånd, men man rekommenderar ju i allmänhet ett avstånd på två meter. Det där blandar många ihop och tipsar oss om restauranger där folk inte sitter två meter isär, säger David Lindsjö.
Gå till toppen