Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppåt på Stockholmsbörsen

Det glada humöret på Stockholmsbörsen höll i sig under tisdagens handel. Bland de stora vinnarna märktes rese- och turistrelaterade bolag efter förhoppningar om att resandet snart kan komma i gång mer.

Turistaktier rusade under börsdagen i förhoppningar om lättnader. Arkivbild.Bild: Mats Schagerström/TT
Vid stängning hade Stockholmsbörsens breda OMXS-index stigit med 0,9 procent.
Flygbolagens aktier fanns med bland tisdagen börsvinnare och drog med sig SAS som landade på en uppgång på 15,2 procent. Även hotellbolaget Scandics aktie rusade, upp 17,4 procent.
– Det är en blandning av flera faktorer. En är att de sydeuropeiska länderna nu tävlar om att öppna för att ta emot turister. Turismen kommer att komma i gång med mycket god fart, på en relativ skala, i Europa och det är självklart viktigt för alla researrangörer, säger Martin Guri, aktiestrateg på analysfirman Kepler Cheuvreux.
En annan viktig faktor som fått fart på aktiekurserna är medieuppgifter om att Tyskland är redo att ge grönt ljus för tyskar att resa till 31 europeiska länder i sommar. I måndags kom också beskedet att den tyska staten går in och räddar Lufthansa och tar en tjugoprocentig ägarandel – enligt Martin Guri en viktig signal om vad som händer i flygbranschen.
– Lufthansa är ett av världens största flygbolag och tyska staten visar på en lösning. I stort sett är det så i hela världen, att går inte staterna in och räddar kommer flygbolagen att gå i konkurs, säger han.
Att kursökningarna är så pass stora beror på att just rese- och turistrelaterade bolag varit de absolut största förlorarna på börsen i krisen.
– Då behövs inte särskilt mycket för att de ska gå upp mycket i procent, säger Martin Guri.
Stockholmsbörsen, precis som de ledande indexen på övriga börser världen över, steg överlag i tisdagens handel på förhoppningar om att de mindre nedstängda samhällena ska få ekonomierna att vakna.
Uppgången var bred med övervägande stigande kurser bland börsens tungviktare. Flera konjunkturkänsliga verkstadsaktier gick bra – med SKF i spetsen, upp 4,7 procent. Volvo steg 3,7 procent. Även bankaktierna gick starkt, med Nordea som draglok, plus 5,1 procent
Mot strömmen gick läkemedelsbolaget Astra Zeneca, minus 2,9 procent, och medicinteknikbolaget Getinge som backade 3,1 procent.
Londonbörsens FTSE100-index gick upp 1,2 procent, DAX-index i Frankfurt steg 1,0 procent och CAC40-index i Paris lyfte 1,5 procent.
Gå till toppen