Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler kvinnliga låtskrivare i Melodifestivalen

SVT inför nya regler för att lyfta fler kvinnliga låtskrivare i Melodifestivalen. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl / TT
SVT inför nya regler för framtida sändningar av Melodifestivalen, som innebär att fler kvinnliga låtskrivare ska få ta plats, skriver Aftonbladet.
De nya reglerna, som kommer att börja gälla från och med år 2022, innebär att minst en kvinnlig låtskrivare måste finnas med i de fall där en låt har flera låtskrivare. Inga låtskrivarkonstellationer med enbart män, med andra ord.
– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson till Aftonbladet.
SVT har successivt kvoterat in kvinnliga låtskrivare i Melodifestivalen sedan 2014, enligt Aftonbladet. Först med ett krav på att 20 procent av låtarna skulle ha en kvinnlig upphovsperson. Vid årets tävling var kravet att hälften av låtarna skulle ha minst en kvinnlig låtskrivare.
Gå till toppen