Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inställd tandvård kostar hundratals miljoner

Regionerna förlorar stora pengar på utebliven tandvård. Arkivbild.Bild: Tore Meek
Inställd eller uppskjuten tandvård under coronapandemin kostar Sveriges regioner 300 miljoner kronor i månaden i uteblivna intäkter, rapporterar SVT.
Den största orsaken till att tandvård ställs in är för att skyddsutrustning ska sparas till sjukvården.
– I slutet av mars fick vi ställa in all planerad tandvård och bara jobba med akut tandvård. Nu har vi fått lätta lite, för materialbristen är inte lika överhängande, säger Marie Eriksson, tandvårdschef i Region Värmland.
Pengarna som patienter vanligtvis betalar för tandvården uteblir, men kostnaderna för lokaler och personal finns kvar. Och den inställda vården kommer även att leda till en tandvårdskuld.
– Problemet är ju att all den planerade tandvård man inte utför nu kommer att leda till att många patienter får sämre tandstatus, vilket innebär att man måste ta igen det senare, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog till SVT.
Gå till toppen