Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös covidboende töms – alla patienter har tillfrisknat

Malmö stads storsatsning på ett covidboende vid Värnhem öppnade för ett par veckor sedan. Men redan inom några dagar kommer boendet sannolikt att vara tömt. 44 rum står då utan patienter.
– Alla våra boende på Lundavägen har blivit friskförklarade, säger Pia Nilsson som leder arbetet mot covid-19 i Malmös vård och omsorg.

Bakom den här tegelfasaden på Lundavägen har Malmö skapa 44 enkelrum för covid-19-sjuka. Men nu har de boende friskförklarats och allt talar för att boendet inom några dagar kommer att stå tomt.Bild: Hussein El-Alawi
Sydsvenskan publicerades den 13 maj ett reportage från det korttidsboende vid Lundavägen som Malmö stad har skapat speciellt för konstaterat covid-19-smittade Malmöbor som behöver så mycket stöd och omsorg att de inte kan bo i sina vanliga hem.
Här arbetar 61 personer, dag och natt, med att ta hand om ofta äldre Malmöbor som inte sällan har skrivits ut från sjukhus efter att ha vårdats för covid-19.
Boendet har plats för 44 patienter i lika många enkelrum. Men hittills har det varit gott om plats.
Som mest har det enligt Malmö stad bott nio patienter i boendet på Lundavägen.
På tisdagen fanns det bara tre patienter kvar, men alla är nu på väg hem. Alla har blivit friskförklarade, eller formellt ”smittfriförklarade” av läkare som besöker boendet på Lundavägen.
– Det är otroligt glädjande. Vår kurva över smittade i Skåne har planats ut väldigt mycket, säger enhetschef Pia Nilsson på Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning.
Förutom vård och omvårdnad har patienterna på Lundavägen rustats för hemmaflytt, med hjälp av sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Det stödet kommer att erbjudas även i hemmet, när de sista patienterna inom de närmaste dagarna flyttar hem.
Därmed töms boendet, åtminstone tillfälligt. Men beredskap och personal finns för att ta emot nya patienter. Under mellantiden ska personalen vidareutbildas, jobba på andra korttidsboenden eller bistå Malmös covidteam – som reser hem till covidsjuka i hemmet.
Boendet på Lundavägen drivs av Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning i samverkan med läkare från vårdcentraler. Förvaltningen är den största i landet med ansvar för drygt 11 000 Malmöbor som bor på särskilt boende, korttidsboende eller hemma med stöd av hemtjänst.
I förra veckan uppmärksammade Socialstyrelsen Malmö som ett föregångsexempel i arbetet mot covid-19 i äldreomsorgen.
Det första konstaterade covidfallet fick förvaltningen den 7 april.
Som mest har Malmös hälsa-, vård och omsorgsförvaltning samtidigt vårdat ett fyrtiotal Malmöbor med konstaterad covid-19, med en topp runt den 10 maj.
På tisdagen fanns 13 konstaterade smittbärare bland patienter och brukare på hela förvaltningen.
Pia Nilsson leder en operativ ledningsgrupp för covid-19 i Malmö som hade sitt första möte på tisdagen.Bild: Lars Brundin
– Samtidigt måste vi komma ihåg att det här inte är över. Vi måste fortsätta hålla distans, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta sjukdom, säger Pia Nilsson
Ni har 13 konstaterat smittade - men hur många misstänkta fall och hur stort mörkertal?
– Det har jag ingen siffra på. Det är alltid doktor som avgör om provtagning ska genomföras och det beror på symtomen. Nu har vi kapacitet att provta fler än vi hade i början.
Varför kan inte de 13 konstaterat smittade flytta in i de tomma rummen på Lundavägen?
– Så långt det är möjligt vill man självklart vara kvar i sitt eget hem. Det kan vi möta upp med vår kompetenta personal och vi har skyddsutrustning. Behöver man inte mer avancerad vård som kräver sjukvårdens resurser så kan vi ge denna vård och omsorg i det egna hemmet, säger Pia Nilsson.
61 personer har arbetat på korttidsboendet för covidsjuka på Lundavägen. De kommer att få nya arbetsuppgifter i väntan på att boendet eventuellt får nya patienter som har smittats av coronaviruset.Bild: Olof Westerberg
Pia Nilsson uppskattar att ett tjugofemtal brukare och patienter inom förvaltningen har avlidit i covid-19. Enligt Region Skånes redovisning hade på tisdagen totalt 167 covid-positiva avlidit i hela Skåne.
Pia Nilsson betonar att siffrorna från Malmös vård och omsorg är förknippade med stor osäkerhet.
• Särskilt i början fanns brister i provtagning.
• Personer kan ha avlidit på sjukhus, utan att ha räknats som vårdtagare hos Malmö stad.
• Det kan finnas en osäkerhet om den egentliga dödsorsaken.
Pia Nilsson leder en nystartad operativ ledningsgrupp för covid-19 i förvaltningen, som hade sitt första möte på tisdagen. Till gruppen är knutet experter på allt från personalfrågor till materialförsörjning och arbetsmiljö.
I mitten av mars var runt en tredjedel av personalen sjukskriven på vissa särskilda boenden och hemtjänstgrupper i Malmö. Nu är sjukfrånvaron, i hela förvaltningen, nere på nio procent. Malmö stad har fullt ut kunnat täcka upp sjukfrånvaron med vikarier.
Gå till toppen