Annons

Annons

”Den unkna kvinnosynen grundläggs i barndomen. Det är då människor formas. Barn gör som du gör. Så hur gör du?”

Opinion

För två år sedan grundade jag barnrättsorganisationen PACS. Mina egna erfarenheter och nedslående statistik gjorde att jag drog i gång organisationen. Det skriver Louise Hammarbäck, generalsekreterare för PACS, Protection and action for childrens rights in sports.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

PACS hjälper idrottsföreningar att förebygga sexuella övergrepp, dels genom samtalsgrupper med barn, dels genom att erbjuda idrottsföreningar, lekland, gym och arenor utbildningar och möjlighet att utveckla den egna organisationen genom ledarskapsutbildningar och annat stöd, skriver Louise Hammarbäck.

Bild: Gr tt, Vegard Wivestad

Annons

Denna smitta sprids inte via droppsmitta och den är inte luftburen. Ändå sipprar den igenom samhället sakta, sakta. Den sprider att våld är något normalt och det rättfärdigas med sexistiska “skämt”, objektifiering av flickor och kvinnor och aggressiva beskrivningar av hur kvinnor är, som horor och häxor.

Denna smitta tar sig också uttryck i slutshaming, försök att skambelägga tjejer och kvinnor för hur de har agerat sexuellt, och en kvinnas hela karaktär bedöms utefter hur sexuellt utlevande hon antas vara.

Utan motkrafter och nödvändig kunskap är det oroväckande lätt att flyta med och hamna i den absurda verklighet där det är helt okej att köpa sex.

Allt börjar med dig och mig. Det vi tillåter i vardagen, det vi väljer att blunda för inför våra barn och vår omgivning. Denna smitta börjar i barndomen och hur den tillåts bre ut sig formar framtiden.

Annons

Annons

Den senaste debatten om sexköp och kvinnosyn blossade upp när en offentlig person åkte fast. Många reagerade starkt mot den brottsmisstänkte mannen, både mot att han köpt sex och hans sätt att hantera att han blivit upptäckt, med all rätt. Men hans agerande är inte ovanligt. Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsstudie för i fjol visar att en av tio män har köpt sex.

I hela mitt liv har det varit tydligt att det krävs stora ansträngningar för att förhindra den dåliga kvinnosyn som sexköp grundar sig på.

Jag kan inte påstå att jag har märkt någon skillnad på att vara en 15-årig tjej och en 33 årig-kvinna. Det är samma sexistiska skämt och objektifiering av flickor och kvinnor nu som då. Den unkna kvinnosyn som fortfarande får råda grundläggs i barndomen. Det är då människor formas. Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör.

Jag är 15 år gammal. ”Louise, vad skulle du säga om jag tryckte upp dig mot en vägg och gav dig toppbetyg om du har sex med mig?”. Luften går ur mig. Jag känner hur alla mina klasskamrater tappar andan och zoomar in på mig. Jag hamnar i ett slags vakuum av skam och panik. Det är en lärare som ställer frågan i en av honom initierad sanningslek utanför lektionstid framför en lägereld. Det som sker är ett exempel på hur en vuxen man visar för både pojkar och flickor, att flickor är objekt.

Jag har tappat räkningen över hur många gånger jag och andra tjejer blivit tafsade och klämda på under högstadiet av pojkarna som ”bara ville känna” eller som ”råkade” dra ner mina byxor.

Jag är 28 år, sätter mig i en bil på väg till en damfotbollsmatch tillsammans med den manliga tränaren för ett av lagen. Plötsligt får tränaren en annan ton och säger att en spelare i hans lag är som en jävla hora. Bredvid honom sitter hans sjuåriga son.

För två år sedan grundade jag barnrättsorganisationen PACS. Mina egna erfarenheter och nedslående nationell statistik från GIH som visar att 5 procent av alla barn inom idrottsrörelsen utnyttjas sexuellt, gjorde att jag startade barnrättsorganisationen. Jag har tidigare både i Uefa och Svenska Fotbollförbundet arbetat med frågor kring barnrätt och sexuellt våld mot barn.

Annons

PACS hjälper idrottsföreningar att förebygga sexuella övergrepp. Dels har vi samtalsgrupper med barn i föreningarna där vi pratar om barns rättigheter och kroppslig integritet, dels erbjuder vi idrottsaktörer såsom idrottsföreningar, lekland och arenor utbildningar och möjlighet att utveckla den egna organisationen genom ledarskapsutbildningar och annat stöd.

Annons

På pappret har barns rättigheter i Sverige aldrig varit starkare än idag. Barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Ändå tillåter vuxna att en sunkig syn på flickor och kvinnor får sprida sig, något som får till följd att hälften av alla barn kan uppleva att de inte är lika mycket värda som den andra halvan.

Genom att ta tydligt avstånd, invända när det finns möjlighet, agera för förändring och prata med barn om mänskliga rättigheter och kroppslig integritet kan vi bygga ett bättre samhälle där barn kan växa upp till att bli trygga och jämlika vuxna.

Annons

Barn gör som du gör. Så hur gör du?

Louise Hammarbäck, jurist, social entreprenör och generalsekreterare för barnrättsorganisationen PACS. Nyligen utsåg Sveriges chefsorganisation Ledarna henne till en av framtidens kvinnliga ledare i Sverige.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy