Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera brister i pandemiberedskapen

Regeringen beskrev i slutet av februari Sveriges beredskap inför coronapandemin som god, men i själva verket fanns det flera brister i förberedelserna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I februari rådde brist på skyddsutrustning, trots det uppgav regeringen att beredskapen var god, rapporterar Ekot. Arkivbild.Bild: Mikael Fritzon/TT
Bland annat ska skyddsutrustning i februari inte ha levererats som planerat till vissa regioner, framgår det av interna mötesprotokoll mellan Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare, som Ekot tagit del av.
Det fanns också osäkerhet kring om det skulle gå att beställa skyddsutrustning från andra leverantörer. I en lägesrapport för regionerna från februari framkommer det att det bara fanns skyddsutrustning i lager för att vårda ett hundratal patienter. Hittills är det fler än 2 000 patienter som får eller har fått intensivvård, enligt Folkhälsomyndigheten.
– När det gäller just lagerhållning av skyddsmateriel så är det en av få slutsatser vi kan dra, att den inte var helt uthållig, säger socialminister Lena Hallengren till Ekot.
Hon anser trots det att det inte var felaktigt att beskriva beredskapen som god.
– Utifrån det vi såg och utifrån den kunskap vi hade så var det bilden, men på kort tid har vi gått igenom ett förlopp som verkligen är historiskt.
Gå till toppen