Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Gunnar Bergendal

Tidigare rektorn vid Malmö lärarhögskola, Gunnar Bergendal, Lund, har avlidit i en ålder av 89 år. Närmaste sörjande är hustrun Nalle, dottern Kristina, släkt och vänner.

Gunnar föddes i Lund. Fadern var läkare, vilket fick till följd att familjen under Gunnars uppväxt var bosatt på flera olika platser i Sverige. En tid i Kalmar varför Gunnar kom att ta sin studentexamen vid Kalmar läroverk. Vistelsen i Kalmar skulle komma att sätta djupa spår i Gunnars privatliv och karriär.
Efter studentexamen påbörjade han sina studier i Lund. Han skrev in sig vid Kalmar nation. Studierna började med matematik och fortsatte med fysik i det gamla Fysikum, mitt emot det hus på Biskopsgatan som snart skulle byggas av Kalmar nation.
Gunnar fick tjänst som amanuens vid den matematiska institutionen. Som lärare hade han bland annat Lennart Sandgren, som senare blev statssekreterare i utbildningsdepartementet under Olof Palme. Gunnar skulle snart få uppdrag från departementet.
På Kalmar nation åts det kroppkakor. Att Gunnar en tid bott i Kalmar hjälpte honom inte i den misstro han hyste till denna sedvänja. Botemedlet fanns dock nära till hands ty han hade funnit sin livskamrat Nalle, visserligen Kristianstadtös, men på mödernet fast förankrad i östra Småland och Kalmar. I början på 60-talet flyttade Gunnar och Nalle in på nationens nybyggda hus på Måsvägen. Några år senare föddes Kristina.
Gunnar förblev Lund trogen. Han blev universitetslektor 1961. Han var byråchef vid universitetsförvaltningen 1967-1968. Som huvudsekreterare i 1968 års högskoleutredning (U68) var han med om att slutföra många års utredande för en omdaning av den svenska universitets- och högskoleutbildningen.
1973 utnämndes Gunnar till rektor vid lärarhögskolan i Malmö, en plats han innehade till 1995. Han tilldelades professors namn 1986. Uppdrag från bland annat Nordiska Rådet och OECD gav honom möjlighet att verka även på ett internationellt plan.
Professorn med matematik i grunden fick med tiden ett stort intresse för filosofi och språk. Han var en stor förespråkare för tvärsektoriella studier. Detta intresse stämde väl in i hans engagemang i nationslivet.
Vid Kalmar nations 300-årsjubileum 1996 installerades Gunnar som inspektor. Gunnar hade en lång historia som aktiv och ett stort hjärta för nationen.
För de unga studenterna under det sena 90-talet var det en stor trygghet att ha Gunnar som inspektor. Hans kloka och eftertänksamma inlägg i allehanda frågor gav de mer otåliga nya perspektiv och han var generös med sina erfarenheter när de behövdes. Samtidigt gav han de yngre stort förtroende och uppmuntran att ta ansvar och våga prova nytt, en fin mentor på vägen mot vuxenvärlden.
Vid Gunnars sida fanns alltid hans kära Nalle, som blev nationens inspektrix och hedersledamot. I deras hus på Oscarshem var de nationsaktiva välkomna på trevliga middagar med goda skratt och intressanta diskussioner.
2005 lämnade Gunnar sitt uppdrag som inspektor, men under alla år därefter har vi hållit kontakten och haft en stor glädje av vänskapen över generationsgränserna. Det är med stor värme i hjärtat som vi minns Gunnar och allt han gett oss och Kalmar nation under alla år.
Camilla Ländin
qurator emerita Kalmar nation Lund
Conny Lindhe
proinspektor emeritus Kalmar nation Lund
Gå till toppen